Fortsätt till huvudinnehåll

Angela Merkel som förbundskapten


Sen kväll efter straffdramat Italien-England och det är som vanligt svårt att sova efter en sådan match. Tankarna tumlar runt i skallen. Nattens tema var: varför är det så ofta som lag som Spanien, Tyskland och Italien återfinns i toppen av turneringarna när domaren blåst av för sista gången?

Jag tror jag funnit det lika enkla som självklara svaret. Det bästa laget representerar det största landet. Det är mycket lättare att hitta elva högklassiga fotbollsspelare i Tyskland med 82 miljoner än i Sverige med 9 miljoner.

För att belysa min tes gjorde jag en egen liten serietabell med de deltagande ländernas befolkningssiffror (se nedan). Av de åtta lag som nådde kvartsfinal hörde fem till de länder som ligger på övre halvan av befolkningsligan.  Undantagen var Portugal, Grekland och Tjeckien. Av de fyra som gått till semi hör tre till övre halvan. Det lysande undantaget är Portugal.

Invändningar mot detta resonemang kan göras. Ryssland är största landet i Europa med 142 miljoner och Ukraina är ingen lilleputt heller med 45 miljoner men det forna Sovjetunionens dominans i idrottsvärlden försvann med unionens fall.

Andra faktorer spelar också in som tradition, levnadsstandard och klimat, men jag tror att de är underordnade befolkningsmängden. Sverige med sina 9 miljoner har bara Danmark, Irland och Kroatien bakom sig. Ingen av dessa fyra nådde kvarten. Sett mot den bakgrunden är det anmärkningsvärt att Sverige nått framgångar som VM 1958, EM 1992 och VM 1994. Vi får nog vänta länge på en liknande framgång för att uttrycka sig krasst. Den egentliga prestationen låg i att kvalificera sig till mästerskapen.

Troliga finalister på söndag är Tyskland och Spanien. Tyskland är Europas näst största land och kung i Euroland i kraft av sin ekonomiska styrka vilken dikterar villkoren för länderna i Sydeuropa.

Angela Merkel är EM:s egentliga förbundskapten.

Min serietabell
Ryssland                                        142
Tyskland                                         82
Frankrike                                       62
Italien                                             61
England                                          51
Spanien                                         46
Ukraina                                          45
Polen                                              38
Holland                                          17
Portugal                                         11
Grekland                                       10
Tjeckien                                         10
Sverige                                           9
Danmark                                        6
Irland                                              4
Kroatien                                        4

Genomsnitt 37,3 miljoner invånare. (Siffrorna hämtade från Wikipedia).

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna