Fortsätt till huvudinnehåll

Bäst att bo vid Vättern



Var är det bäst att bo? Tryggaste arbetsmarknaden, största fritidsutbudet, kvalitet i barn- och äldreomsorg? Tidskriften Fokus har bedömt landets 290 kommuner utifrån 42 variabler med tyngdpunkt på Att ha familj, Att vara ung, Att vara äldre och Att arbeta. För andra gången på sju år vann Habo vid Vätterns västra strand som vilar tryggt i bibelbältets famn. Det är tydligen bäst att bo vid Vättern men inte på den östra stranden utan den västra.

Gemensamt för kommunerna på Tio-i-topp är att de ligger vid kusten eller stora sjöar och har nära till en större stad.

Fokus påpekar en intressant detalj. Inget annat land europeiskt land har så stor inflyttning till storstadsregionerna. I kommunerna kring Stockholm, Göteborg och Malmö är det inte ovanligt att man bor i en kommun, arbetar i en annan och stannar och handlar i en tredje på vägen hem. De höga placeringar som många kranskommuner får i Fokus ranking beror i stor utsträckning på närheten till en stor stad medan storstäderna själva ligger långt från toppen.

Allra bäst av östgötakommunerna placerade sig Ydre på 38:e plats följt av Linköping (41). För mig är det obegripligt att Östergötlands Twin Peaks fått en så hög placering, men man måste kanske vara infödd för att trivas där. Vid de få tillfällen jag besökt Österbymo har jag bara känt mig uttittad.

Ingen östgötakommun sticker ut i undersökningen utom Boxholm som i kategorin Att vara äldre får en niondeplats. Här kan Per-Arne Larsson ta åt sig. Ödeshög är på plats 144. Tydligen har inte utspelet om 10 000 kr till varje nyfött barn slagit igenom för i kategorin Att ha familj hamnar Ödeshög på 184:e plats. Sämst av östgötakommunerna är Norrköping med 237. Kommentar från Stjerna?

Min bostadskommun Mjölby är på plats 130. I kategorin Att ha familj hamnar Mjölby på 57:e plats. Min hemkommun Motala hamnar på undre halvan, 205:e plats. Varamobaden, Vättern, Göta kanal och stora publika idrottsarrangemang väger tydligen inte tungt i denna undersökning.

De ledande politikerna i kommuner som ligger på undre halvan – förutom Motala och Norrköping är det Finspång och Valdemarsvik – har säkert kritiska synpunkter på undersökningens metoder och genomförande. Det brukar vara så.

Mitt liv- och husorgan Corren har inte givit Fokus ranking något utrymme. Däremot brukar Svenskt näringslivs undersökning om kommunerna få stort genomslag varje år. Fokus ranking är betydligt intressantare än skattekvirrande småföretagare. NT:s hemsida toppar idag med en undersökning om kostnader för att ha hund.

Östgötakommunernas placeringar
Ydre                            38
Linköping                   41
Vadstena                    91
Kinda                         93
Söderköping               105
Boxholm                     114
Mjölby                         130
Åtvidaberg                  136
Ödeshög                     144
Valdemarsvik             188
Finspång                    200
Motala                        205
Norrköping                  237


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och