Fortsätt till huvudinnehåll

Golf och pengar


Vad har Bro Hof och Mjölby GK gemensamt. Jo, pengar. Den ena tuggar på med lite pengar för att förbättra banan steg för steg medan den andre funderar på olika lösningar för att göra Nordea Masters ännu vassare. Vi lirar samma sport i olika divisioner.

Masters huvudägare Linköpingssonen Björn Örås öppnar för att spela Masters i Skåne eller Danmark vartannat eller vart tredje år i en intervju på golf.se. Det förs diskussioner med Barsebäck och PGA National på Bara och det är inte omtanke om de sydsvenska banorna som styr Örås tankar utan möjligheten att skaffa en större prissumma till tävlingen. Det kostar ett visst antal miljoner att arrangera en tävling och de extrapengar bolaget kan dra in kan läggas ograverat till prissumman, vilket ökar tävlingens attraktionskraft för de penningkåta proffsen. 

Ja, Örås använder inte det uttrycket, det är mitt. Örås vill se en budgetökning från 60-65 miljoner till 80 miljoner.

Att arrangera Masters har hittills inte varit någon lysande affär. Första året gick det jämnt upp, andra året förlust på 4,6 miljoner kr och i år räknar man med ett litet plus.

Bro Hof är förstås en fantastisk anläggning med ett slott som klubbhus, en fantastisk restaurang och en bana i toppskick. Men glädjen över en enstaka birdie eller ett sandy par är lika stor på min hemmabana som på Bro Hof. Hamburgertallriken i Mjölbys restaurang smakar lika bra som en trerätters på Bro Hof.

Till sist. Gårdagens resultat mellan Ukraina-Sverige är naturligtvis en besvikelse. En hårt pumpad ballong med veckor av spekulationer om laguppställning, taktik och skador sjönk ihop som en illa lagad sufflé. Sportbladet ägnar 20 sidor åt analys idag. Troligen är förklaringen så enkel att vi förlorade mot ett bättre lag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och