Fortsätt till huvudinnehåll

Mjölbyskutan i krabb motsjö



Inga muntra miner innanför dessa tegelväggar.

 
För tio år sedan rådde optimism i Mjölby. Resecentrum, byggdes liksom simhallen och kommunledningen lyckades förhandla till sig en saftig ersättning för att sälja mark till dubbelspåret i Skänninge idrottspark vilket resulterade i en rejäl uppgradering av idrottsplatsen. Kv Hövitsmannen uppfördes med bra resultat och på Sörby och Olofstorp (Mantorp) byggdes många villor. Mjölbyborna talade om sin hemort med positiv klang i rösten och kommunen leddes av framlidne kommunchefen Henry Jansson och kommunalrådet Jörgen Oskarsson, två erfarna och handlingskraftiga rävar som kunde åstadkomma konkreta resultat i politiken.

Men något hände efter valet 2006 och då syftar jag inte på regimskiftet. Det började med en upphandlingsskandal där en förvaltningschef gynnade sin 25-årige son, sen kom mögelskolan Östergården där både barnen och personalen riskerar hälsoproblem samt ett tveksamt markköp på Carlsund vilket splittrade så gott som alla fullmäktigepartier. Det upptrissade biogasprojektet är nedlagt efter fem års resultatlösa diskussioner. Dessutom en dålig ekonomi vilket tvingat fullmäktige till en skattehöjning med 95 öre. Soliditeten är dålig liksom likviditeten. Enligt Carina Johansson (fp) måste kommunen låna till driften från 11 december. Det verkar som om den förliga vinden har vridit sig 180 grader och skutan stampar i krabb motsjö.

Svartå Strand lanserades 2007 som framtidens slagskepp med strandnära bostäder nära centrum. Men ännu har ingenting hänt. Nästa år ska projektet genom ekluten i en första etapp där det kommunala bostadsbolaget och HSB ska uppföra varsitt punkthus på Kyrkogatan. Med risk för att bli kallad pessimist tror jag att chansen är högst 50/50. HSB Östergötland har inte byggt något nytt i Mjölby på 20 år och hur ser kalkylerna ut? Om Svartå Strand spricker eller försenas ytterligare blir det en valrörelse i moll.

Återstår att se om dessa misslyckanden resulterar i ett regimskifte? Jag är inte så säker på det. Om man nöjer sig med att titta på socialdemokraterna och moderaternas valsiffror de tre senaste valen följer kommunvalen i stort sett trenden på riksplanet. S ligger något högre än rikssnittet och M något lägre. Men glöm inte att det skiljer bara ett mandat i fullmäktige.

Kommunpolitik är ett sparande och gnetande utan utrymme för spännande visioner och ideologiska diskussioner. Jag saknar karismatiska personer i kommunledningen som kan återge kommunen och dess invånare något av den optimism och framåtanda som fanns för tio år sedan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom