Fortsätt till huvudinnehåll

Vadstena är en pensionärsmagnet


Vadstena är en pensionärsmagnet och hamnar på tionde plats av alla kommuner som förmår dra till sig flest nya invånare i åldersgruppen 55-70 år.

Att Vadstena lockar pensionärer har man väl haft på känn ett antal år och tidskriften Fokus analyserar fenomenet i en lång faktaspäckad artikel. I Vadstena (se tabell nedan) hör 14,7 procent av alla som flyttat in under åren 2000-2009 hemma i den aktuella åldersgruppen. Askersund som ligger sex mil norrut har 15,7 procent. Sotenäs i Bohuslän toppar listan med 20,1. Gemensamt för dessa orter är att de ligger vid kusten eller en större sjö och har ett stort antal fritidsbostäder.

Tidigare har kommunernas fokus legat på barnfamiljerna. Med fler sådana förväntar sig politikerna att skatteunderlaget ska stärkas. Fler unga som behöver daghem och skola ger ökade skatteintäkter och livskraft i kommunen. De lite äldre som skulle kunna tänka sig att byta kommun betraktas däremot som en potentiell kostnad.

Men en omsvängning håller på att ske. Den ensidiga fokuseringen på barnfamiljer kan mycket väl vara ett stort strategiskt misstag. De äldre nyinflyttade kan nämligen bli både aktiva medborgare och en kommunalekonomisk vinstlott, skriver Fokus.

De som nu går i pension är friskare och kommer att leva nästan 20 år längre än sina föräldrar. Utgångsläget är bättre för ett fortsatt aktivt liv långt efter 65, inte minst när de det gäller de ekonomiska förutsättningarna. Om 20 år spelas det inte dragspel på hemmet på fredagseftermiddagarna. Nej, då spelar något coverband Beatles och Stoneslåtar.

Om kommunen lockar friska 75-åringar gör de ett klipp, påpekar Gunnar Wetterberg som är samhällspolitisk chef på Saco. Varför? Jo, svaret finns att söka i det kommunala skatteutjämningssystemet.

"Att locka till sig friska pensionärer är rena bingon i skatteutjämningssystemet. Varje frisk 85-åring ger kommunen 160 000 kronor om året. En lika frisk 30-årig miljonär ger däremot kommunen bara 30 000 kronor. En inflyttning av unga pensionärer gör att kommunen får mer resurser än de gör av med," säger Björn Sundström, ekonom på Sveriges kommun och landsting (SKL) till Fokus.

Men samma expert varnar också för att stirra sig blind på en svensk Floridaeffekt.
En kommun kan inte ensidigt satsa på detta. Det måste finnas folk som tar hand om de äldre också. Det stora problemet framöver för kommuner och landsting blir personalförsörjningen, att se till att det finns tillräckligt med personal som tar hand om en åldrande befolkning.

I SKL:s rapport Välfärdsmysteriet konstaterar de om perioden 1980-2005. ”Välfärdstjänsterna för barn har ökat med 45 procent i förhållande till antalet barn samtidigt som äldreomsorgens prestationer har minskat med 36 procent i förhållande till antalet äldre.”

Så där, gott folk, har ni skälet till att alla nya bostadsprojekt med 55+ som målgrupp poppar upp i små och stora kommuner. Folk som sålt sina villor och antas vara tillräckligt stadda vid kassa för att satsa pengar i en bostadsrätt med utsikt över den blå fjärden.

Om jag inte minns fel presenterades ett sådant projekt i Vadstena hamn för några år sedan men jag vet inte om det runnit ut i sanden eller ej.

Sedan finns förstås en övre gräns för vad en liten kommun kan orka med. Om det blir alltför trångt på gator och parkeringsplatser försvinner ju charmen med den lugna småstaden. Vadstena har redan idag parkeringsproblem vid publika evenemang sommartid.


SVERIGES PENSIONÄRSMAGNETER
Fokus har undersökt inflyttare i åldern 55-70 år i samtliga Sveriges kommuner. Topplistan bygger på de kommuner som har nettoinflyttning och störst andel 55-70-åringar av de nyinflyttade 2000-2009.

1. Sotenäs 20,1
2. Borgholm 19,4
3. Simrishamn 19,2
4. Norrtälje 16,9
5. Rättvik 16,9
6. Orust 16,5
7. Båstad 15,9
8. Askersund 15,7
9. Tanum 15,3
10. Vadstena 14,7

Kommentarer

  1. För att få lit perspektiv på artikeln vände jag mig till den verklige Vadstenaexperten, förre kommunalrådet Tommy Palmqvist: Tommy skriver så här:
    "Förklaringen är HSB:s stora bygge vid Birgittastranden. Den första etappen var så attraktiv att den var fulltecknad innan den började byggas. Där kom 1/3 från kommunen, 1/3 från länet och resten från riket i övrigt. Nästa etapp var inte lika snabbt tecknad men innehöll i gengäld fler inflyttare utifrån. Annars är det så att Vadstena har den största andelen 65 år och äldre jämfört med länet i övrigt. Båstad, som också fanns med på din lista, och Vadstena har nästan identiskt antal äldre. Intressant läsning.

    Sundströms exempel i din artikel var vår förre ekonomichefs favoritexempel. Så det känner vi till väl. Men myntet har två sidor som bekant. Det han säger om personalförsörjningen är mer än tänkvärt. Glädjande nog så har vi 2010 brutit en negativ trend för antalet födda barn. Vi hade då den högsta siffran på fem år. Så visst finns det hopp för framtiden."

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.