Fortsätt till huvudinnehåll

Behövs en kremlolog här?

Media har exploderat de senaste åren. Gammelmedia har kompletterats med hemsidor, bloggar och twitter. Inte den minsta klubb, företag eller förening saknar en mer eller mindre uppdaterad hemsida. Privatpersoner som undertecknad bloggar. Men innebär detta mer, rakare och tydligare information? Svaret är nej.

Ett exempel på detta är när sportchefen Tomas Holmberg (fina titlar i idrottsföreningar numera) i Mjölby Hockey avgår mitt under säsongen. Klubben lägger på hemsidan ut en ytterst knapphändig information att Holmbergs avgång beror på omständigheter kring sonen i juniorlaget. F-n trot, sa Rellingen.

Per Bergsten gör i dagens Corren ett allvarligt försök att få svar på den självklara frågan, varför. Svaren från Holmberg själv och ordförande Sten-Åke Lövdahl är av typen god dag-yxskaft. Frågeställaren kom ingenstans. Fritt fram för spekulationer alltså.

Inte ens den vanligtvis så välinformerade bloggaren Toni Lappalainen, som vanligtvis sätter Mjölby Hockey under strålkastarljuset varje dag, har något att bidra med. Hans senaste inlägg diskuterar efterträdaren Niklas Frisells kvalifikationer men medger också en viss turbulens den senaste veckan. Framförallt pekar han på stor omsättning av spelare under säsongen.

Att tolka den här typen av knapphändig information kräver en ”Kremlolog” av Sven Vallmarks snitt. Ni vet den där språkläraren i Härnösand som förr i tiden lyssnade på radion och tydde vad de farbröderna i Kreml egentligen menade med sina uttalanden. Hans mästerskap bestod i att läsa mellan raderna.

Spelare och ledare kommer och går, sporten består. Hoppas bara att förra veckans incident inte är tecken på allvarliga motsättningar i klubben. Mjölby Hockey är viktigt i stans idrottsvärld, inte minst på ungdomssidan. Lite turbulens, raka puckar och smällar i dörrarna hör till hockeyumgänget.

Kommentarer

  1. Det är just nu populärt med öppenheten eller transparensen, som den också kallas.

    Inom den allmänna sfären är det många kommuner som har öppna nämndsmöten eller kommunstyrelsesammanträden.

    Risken är att öppenheten medför att alltför obekväma beslut flyttas till en trängre krets av beslutsfattare. När känsliga ärenden sedan behandlas i de församlingar som har förklarats som transparenta, ersätts öppenheten och debatten där meningsmot-sättningar ska brytas till en gäspning.

    Tacka vet jag transparente blanche

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.