Fortsätt till huvudinnehåll

Hur många hade huvudvärk om kvällarna?


En av de mest lästa böckerna i mitt barndomshem var en stor, grön lunta ”Myteriet på Bounty”, rikt illustrerad med bilder ur filmen från 1962 där Charles Laugthon (kapten Bligh) och Clark Gable (Fletcher Christian) spelade huvudrollerna. Äventyr i Söderhavet med verklighetsbakgrund och vackra, lättklädda kvinnor. Vad kunde en tonåring mer begära?

Jag blev påmind om boken när senaste numret av Världens historia dök upp i brevlådan. Tidskriften berättar om det dramatiska myteriet och dess långa efterspel över åtta sidor. En omvärdering har skett av kapten Bligh. Han var inte alls så grym som filmen velat påskina, i varje fall inte jämfört med andra befälhavare i den brittiska flottan. Han var också en mycket skicklig sjöman och navigatör.

Ett storartat bevis på Blighs sjömanskap var när han och 18 lojala besättningsmän efter fullbordat myteri sattes i en sju meter öppen båt mitt ute på Stilla havet den 29 april 1789 och han lyckades föra dem i säker hamn på Timor efter 6 700 kilometer på öppet hav. Färden tog 47 dagar. Bara en man förolyckades. Den 16 mars 1790 återvände han och de överlevande sjömännen till England.

Myteristerna riskerade dödstraff och vågade inte återvända till England. Sexton av dem tog sig till Tahiti. Upprorsledaren Fletcher Christian och åtta andra slog sig ner på ön Pitcairn.

I november 1790 skickat flottan ut fregatten Pandora på en bestraffningsexpedition och fann slutligen de män som levde på Tahiti. Två av dem dödades och de övriga 14 sattes i bojor på Pandora. På vägen hem förliste fregatten och fyra av myteristerna försvann i djupet tillsammans med båten. Av de tio som ställdes inför rätta försattes fyra på fri fot. Tre män dömdes men blev senare benådade. Ellison, Burkitt och Millward, som tillsammans med Christina övermannade William Bligh, hängdes den 29 oktober 1792.

Männen på Pitcairn visste ingenting om kamraternas öde. Deras koloni upptäcktes inte förrän 1808 och det laget var John Adam, den ende överlevande myteristen från Bounty. Han levde på ön tillsammans med nio tahitiska kvinnor och 20 barn. Adams ställdes aldrig inför rätta och bodde på ön fram till sin död.

Nio kvinnor och 20 barn på en söderhavsö. John Adams var nog myteriets verklige vinnare. (Undrar hur många som hade huvudvärk om kvällarna?)

Det slutade bra även för kapten Bligh. Vid hemkomsten började han skriva en bok om myteriet på Bounty. Han fortsatte karriären som sjöofficer och deltog bland annat i Napoleonkrigen och som befälhavare under slaget utanför Köpenhamn 1801.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.