Fortsätt till huvudinnehåll

Käftsmäll på käftsmäll
Skänninge får käftsmäll på käftsmäll. För några år sedan bantades räddningstjänstens deltidstyrka kraftigt, sedan följde Systembolagets nedläggning. Dessförinnan försvann Folktandvården. Och nu är det dags för Swedbank att lägga ner. Vilken institution står närmast på tur för rakning? Apoteket?
Bantningen av räddningstjänsten och systembolagets nedläggning vållade kraftiga protester, men till ingen nytta. Vad som händer nu vet inte jag. Kanske har Skänningeborna resignerat?

Utförsbacken har varit lång och stundtals brant. En promenad i stadens centrala delar ger syn för sägen. På Vadstenagatan mellan torget och bron räknar jag till tre tomma butikslokaler och framtiden är oviss för ytterligare en. Kring torget gapar också tomma hål där det tidigare huserat spelbutik, kafé och kiosk. Bara Stadshotellet, kyrkan och rådhuset står kvar som monument över en svunnen storhetstid. Även hotellet var illa ute för drygt tio år sedan men lever efter en räddningsaktion signerad Marianne Karlsson. Den minnesgode vet också att tomma lägenheter varit ett problem under lång tid. Jag minns inte hur många hyreslimpor som det kommunala Bostadsbolaget rivit på Trojenborg under det senaste decenniet.

Men bilden är inte entydig. En tur i villaområden visar ett annat Skänninge. Många prydliga villor och dito trädgårdar som ägarna är i full färd med att göra ännu finare. Blänkande, stora Volvobilar på garageuppfarterna. På Mjölbygatan syns det tydligt hur Sveriges snabbast växande detaljhandelskedja Ö&B expanderar. Jag vet inte hur många tusen kvadratmeter som lagerkomplexen innehåller. Kommunen talar också om en särskild godsterminal i närheten när dubbelspåret är klart.

Inställningen från kommunledningen sida är att Skänninge reser sig igen när pendeltågsstationen står klar inom något år. Då fylls lägenheterna på nytt och villamarknaden får en ordentlig skjuts uppåt. Jag hoppas att politikerna får rätt men är långtifrån övertygad.

Den här kolumnen skrevs i onsdags morse. Och svaret på den inledande frågan är; nej, Skänningeborna har inte resignerat. Redan i dag, torsdag, har Corren två insändare i ämnet. Tyvärr räcker väl inte två privatpersoners åsikter för att babianhannarna på banken ska ompröva beslutet. Swedbanks nedläggning av kontoret i Mantorp för tre år sedan vållade också protester men gav ingen effekt.
 
Kommunledningen gör det för lätt för sig genom att hoppas på pendeltågsstationen och borde engagera sig redan nu. Miko Månsson är Skänninges ledande politiker idag. Var är du, Miko?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.