Fortsätt till huvudinnehåll

Storebror ser dig


Hör du, liksom jag, till dem som kollar dagstidningarnas redovisningar över gjorda fastighetsaffärer? Och lagt märke till att antalet affärer minskat kraftigt. Där Corren behövt en sida eller mer förut avklaras redovisningen på mindre än en halv sida. Lite märkligt tycker jag eftersom den av finanskrisen orsakade lågkonjunkturen blev kortare än väntat och att högkonjunkturen tagit ny fart.

Tog upp ämnet med en bekant som är verksam i finansbranschen. Hans svar var att den av myndigheterna satta kreditgränsen på 85 procent av köpesumman haft en avkylande effekt på fastighetsbranschen i hela landet. Han menar att 2010 var kulmen på en sex år lång köpfest. Överhuvudtaget är kreditkontrollen mycket hårdare idag. Minsta misstag några år bakåt i tiden kan ställa till problem för den som vill låna till ett husköp.

- Du menar en betalningsanmärkning?

- Nej, det behöver inte gå så långt. Det kan vara något så bagatellartat som en betalning på ett par hundra kronor som dröjt tio dagar. Den som har en registrerad betalningsanmärkning är rökt.

- Svenska folket har aldrig varit så övervakade som nu och jag tror inte att gemene man har det klart för sig, fortsätter min källa.

SSStorebror ser dig. Uppenbarligen.


St

SKommentarer

  1. Idag skriver vi den 11 april och jag läser i Motala Tidning att Svensk Fastighetsförmedling lägger ner kontoret i Motala. Fastighetsmäkleri är nästa krisbransch?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.