Fortsätt till huvudinnehåll

Gläns över sjö och strand


Det fanns en tid på världen när ett kommunalråd satte händerna i kors över bröstet och sa ”vi har inte råd” om en medborgare dristade sig till att komma med ett förslag. Och därmed var diskussionen avslutad. Idag är tonläget ett annat. I ett kommunalråds mun löper nu en välslipad tunga när han eller hon marknadsför nästa stora projekt. Kommunpolitiker som fastighetsmäklare.
Jag tänker närmast på de strandnära tomter som marknadsförs för att vända befolkningstrenden i de små kommunerna Ödeshög och Boxholm. Utsikt över Vättern eller Svartån, frisk luft och lantlig idyll ska locka dit nya bosättare och friska kulor i skattkistan.
I Ödeshög återstår bara fyra tomter av ursprungliga elva på Guldkusten i Hästholmen och kommunledningen sneglar nu på Vätternkusten söder om ”bynn”. Kommunalrådet Magnus Oscarsson skräder inte orden i Östgöta-Tidningen.
”De kommer att ha ett fantastiskt läge med utsikt över Vättern”,
Oscarsson hoppas på 50-tal tomter på mark som idag är privatägd. Uppgifter om geografisk belägenhet, tomtpris, trafikfrågor etc saknas. Med kännedom om vilka motsättningar som blottas i Ödeshög när större projekt ska realiseras lär vi nog skriva tidigast 2020 innan några lyckligt lottade villaägare kan se solen sjunka ner över västgötalandet.
Timmerö i Boxholm är det projekt som kommit längst i planeringen. Markarbeten och ledningsdragningar har startat för en första omgång på upp till 19 tomter. Kommunalrådet Per-Arne Larsson(S) är inte en sämre säljare än sin kristdemokratiska kollega i grannkommunen.
”Jag tror att det av många ses som ett oerhört attraktivt område. Det ligger i sydvästläge och du kan med fiskekort ta ditt metspö och vandra tre minuter ner till ån och sätta dig att meta. Det kallar jag för livskvalitet.”
Notera hur kommunalrådet poängterar fiskekort. Ordning och reda i Boxholm. Du må ha en tremiljonersvilla i Timmerö men utan fiskekort står du dig slätt.
Frågan är om inte småkommunerna är sent ute. Bankkontakter jag har säger att en sex år lång köpfest kulminerade i fjol. Myndigheternas beslut att maximera lånen till 85 procent av marknadsvärdet har lagt en kall hand över bolånemarknaden samtidigt som Riksbanken regelbundet höjer räntan med 0,25 procentenheter åt gången. Senast det skedde var i förra veckan.
En titt i Correns arkiv ger vid handen att första gången Timmeröprojektet nämndes var 2004. En planeringstid på hela sju år alltså. Under så lång tid har konjunkturcykeln hunnit rulla ett par varv.
Den som lever får se var projekten landar. Jag säger som Per Ahlmark sa till arbetslösa bilarbetare i Olofström: Lycka till!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.