Fortsätt till huvudinnehåll

"Man får inte bre på för tjockt"

Mina pigga läsare har naturligtvis redan räknat ut att gårdagens inlägg var ett aprilskämt. Ett besök av Robert Karlsson på Miskarp vore i och för sig inte omöjligt om de ekonomiska förutsättningarna finns. Ett bra aprilskämt ska ligga på gränsen till det rimliga. Ni får nöja er med att se Robert i TV-sändningarna från Masters i nästa vecka.

Det bästa aprilskämt jag varit med om inträffade på Correns Motalaredaktion i slutet av 90-talet. Idékläckare var som så ofta Sten-Åke Björnstedt. De tidningsläsare som slog upp tidningen den måndagsmorgonen såg på en bild hur västklädda kommunalarbetare var i färd med att såga ner de ståtliga träden i Kanalparken. Bredvid stod ett bekymrat kommunalråd (Johan Andersson) och såg på. Texten berättade att kommunalrådet lyckats utverka en respit på 48 timmar, sen skulle tekniska kontorets mannar på´t igen.

Åtskilliga gick på skämtet fast ”arbetet” skulle varit utfört på en söndag. Åtminstone två upprörda kvinnor kontaktade redaktionen och ville bilda ”Aktionsgruppen för kanalparkens bevarande”. Luften pyste ur dem när vi upplyste om dagens datum. Kommunalrådet var inte svårövertalad berättade Sten-Åke. Motorsågsmassakern piggade upp redaktionen hela veckan.

För några år sedan hade vi på Correns lokalredaktion i Mjölby ett bra skämt. Idégivare var MSE-direktören Klas Gustafsson som berättade att MSE var berett att sponsra båttrafik på Svartån mellan Burensköldsbron och det nybyggda villaområdet i Sörby. Båtarna, typ Paddan i Göteborg, skulle drivas av miljövänliga, biogasdrivna dieslar. Uppslaget var riktigt bra men tyvärr förstördes det till en del av undertecknad som gick igång på alla cylindrar och lade till att Monika Gideskog skulle vara kapten på skutan och att Jörgen Oskarsson hade fått jobb som hopp-iland-Kalle. Undrar om jag inte lade till ölservering ombord också. Man ska inte bre på för tjockt om man ska vara trovärdig. Ett stort plus för Klas kreativitet. Bäva månde hans nuvarande arbetskamrater på Tekniska Verken.

Ett annat minnesvärt aprilskämt kläckte min arbetskamrat Lennart ”Elbe” Bergstrand i skarven 60- och 70-tal på Östgöta-Bladet i Vadstena. Vintern var, liksom i år, lång och kall och i slottets vallgrav låg isen tjock. Elbe klippte och klistrade i mörkrummet och fick till ett fartyg av militärt utseende som tuffade runt i vallgraven. Förfalskningen gjordes ännu trovärdigare med hjälp av klichémaskinen.

Rubriken löd: ”Vadstena tar hjälp av militär isbrytare i vallgraven”.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom