Fortsätt till huvudinnehåll

Brakfjärtarna steg mot taket

Tidningsredaktioner kan vara härliga arbetsplatser. En lagom ansträngd redaktion och historierna flödar vid kaffebordet. Journalister har i regel en blick för tillvarons absurditeter vilket kan resultera i dråpliga stories. Tyvärr inte alltid av den sorten som är möjliga att publicera.

En f d arbetskamrats favorithistoria är från hennes tid som journalist i en småländsk stad. En fotograf på redaktionen var extremt intresserad av kändisar och hade fått in en fot i elitbrottningens kretsar. Han grunnade på ett sätt att förbättra brottningens popularitet och kom på idén att arrangera brottningsgalor på krogen. Sagt och gjort. Den lilla stadens stolta stadshotell var med på noterna. Den egna tidningen backade förstås upp arrangemanget med frikostig förhandspublicitet.

Mitt i matsalen lades ut en brottarmatta och runt mattan grupperade sig de vitdukade borden. Där satt damerna i finklänningen och herrarna i mörk kostym, åt oxfilé och drack rödvin medan kämparna gjorde upp på mattan. Men alla som sett en brottningsmatch eller tyngdlyftningstävling vet att kroppen vid hård ansträngning ”luftar” sig. Så medan oxfilén intogs steg brakfjärtarna mot taket så att kristallkronorna klirrade. Jag vet inte om begreppet var så vanligt då men någon form av kulturkrock var det.

”Det var en absurd syn att se hur damerna diskret rynkade på näsan åt de svettiga och skitluktande brottarna. Allt medan kvällen led och vinglasen fylldes på ägnades brottningen ett alltmer förstrött intresse”, berättade min sageskvinna.

Om det blev någon fortsättning på premiärkvällen förtäljer icke historien. Men idag vet vi ju att somliga brottare rör sig på lätta fötter i helt andra salonger.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.