Fortsätt till huvudinnehåll

Har alliansen tappat luften?

Jag måste erkänna att jag var ganska nyfiken på vad den borgerliga alliansen hade för idéer när den 2006 tog över makten efter 12 års (s)–styre i Mjölby. Flera privata utförare till äldreboenden och förskolor förutom det i Mantorp? Utförsäljning av hela eller delar av Mjölby-Svartådalen Energi AB och Mjölby kommunala bostadsbolag? Moderaterna hade en gammal programpunkt om att sälja ut aktierna i det förra men behålla fjärrvärmedelen och folkpartiet har i många år ansett att bostadsbolaget har en alldeles för dominerande ställning på Mjölbys hyresmarknad.

Men vad hände? I stort sett ingenting förutom att alliansen lät Medley ta över driften av Lundbybadet. Vid ett par tillfällen frågade jag kommunstyrelsens ordförande Monika Gideskog(M) om man skulle privatiserat ytterligare något äldreboende men fick svaret att omsorgsnämnden äger frågan och att hon avvaktade initiativ därifrån. Ingenting hände.

Alliansen förlorade makten i höstens val med minsta möjliga marginal och vad lägger den sin energi på nu? Jo, den framtida placeringen av Skånska Lasses staty. Alliansen vill ha den i Gästisparken där de flesta publika arrangemang äger rum numera istället för Kvarnparken. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Göran Westerberg (S) svarade att det är otänkbart. Skånska Lasses minne är starkt förknippad med arbetarrörelsen och Folkets Park centralorganisation har varit med och finansierat statyn med 100 000 kr. Debatten i kommunfullmäktige härom kvällen hamnade långt utanför Mjölbys gränser med inslag av Sovjetunionens och DDR:s fall samt Pinochetdiktaturen i Chile. Ibland känns väl stugan för trång för fullmäktiges ledamöter.

Den här typen av diskussioner är lika fruktlös som den som brukar blossa upp om Ture Lång i Skänninge vart tredje, fjärde år. En falang vill förpassa Ture till de sälla jaktmarkerna och en annan vill placera den väl synlig från rondellen på Rv 32. Debatten får samma slut varje gång. En medlem av forna Skeninge-ligan rycker ut och förklarar att det är inte möjligt att omplacera plåtjätten för villkoren mellan Skeningeligan och kommunen är reglerade i ett gåvobrev som bland annat säger att Ture ska stå på torget under sommarhalvåret. Ett juridiskt bindande dokument som inget nytt fullmäktigebeslut kan rubba. Fast detta faktum har debattörerna hunnit glömma mellan varven.

Mera kommunpolitik. En centralt placerad källa med insyn i 2012 års budgetarbete avslöjar att det i praktiken är klart med en konstgräsplan på Vifolkavallen. Det är gräsmattan på A-plan som ska ersättas. Den nuvarande mattan är i dåligt skick efter två tuffa vintrar. Och det passar ju bra med tanke på att Mjölby AI firar hundraårsjubileum 2012.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom