Fortsätt till huvudinnehåll

Hej hå, hej hå, till gruvan nu vi gå


Spännande planer på gruvbrytning söder om Smålandsgränsen avslöjas i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens tidning IVA-Aktuellt. I Norra kärra, precis söder om länsgränsen och ett par hundra meter på öster sida om motorvägen, finns en brytningsvärd fyndigheter av sällsynta och brytningsvärda jordartsmetaller som krävs i snart sagt alla produkter med spetsteknik. Bilar, elektronik, klockor och vindkraftverk.

Mesta delen av området ligger i Jönköpings kommun men en liten del ligger i Ödeshögs kommun. Området har varit känt för amatörgeologer och proffs i mer än ett sekel och åren efter andra världskriget gjorde Boliden provbrytningar.

Som alltid numera när stora industriprojekt planeras är Kina inblandat, direkt eller indirekt. Så är också fallet denna gång. Kina är världens ledande producent (över 95 procent) av de sällsynta metallerna, men sedan 2005 har Kinas regering strypt exporten vilket har fått priserna att öka med flera hundra procent. Det är här som Norra kärra kommer in i bilden.

I maj i år beslöt SGU att avgränsa den riksintressanta fyndigheten. Länsstyrelserna i Östergötland och Jönköpings län har inga invändningar liksom Jönköpings kommun. Ödeshög sa tvärt nej utan motivering.

Tasman Metals har borrat totalt 28 borrhål ner till 3 300 meters djup och resultatet av dem är uppmuntrande. Tidtabellen är enligt Tasmans webbplats nödvändiga byggnationer 2014-2015 och gruvdrift 2016. Bolaget framhåller att infrastrukturen runt Norra kärr är bra. Vägar, kraftledningar och vattentillgång finns i anslutning till fyndigheterna. Närhet till järnväg och en hamnanläggning i grannskapet är ett extra plus.

Hamn? Menar man Gränna eller Stava hamn? Nej, det är troligen Norrköpings hamn som avses. Nio mil är ingen transportsträcka som avskräcker i gruvprojekt av den här storleken.

Jag tror för min del att oddsen är höga för att projektet blir verklighet. Numera väger möjligheten till flera arbetstillfällen lätt mot miljö- och naturintressen. Möjligheterna att överklaga koncessionstillstånd är stora även för privatpersoner.

Jag kommer ihåg 80-talet när det fanns planer på att bryta kalksten för export i Borghamn i mångdubbelt större skala än idag. Protesterna blev många från de omkring boende, särskilt de pensionärer som bosatt sig i den vackra Vätternbygden, för att njuta sitt otium. Det var åtskilliga transporter till och från kalkstensbrottet som länsstyrelsen räknade på. Motsättningarna ställdes aldrig på sin spets för den främste intressenten gick i konkurs och höll på att dra med sig fler små företag i bygden.

Så var fallet också när en exploatör ville bygga stugby, restaurang, hotell och småbåtshamn i Stava några kilometer från Norra kärra på 80-talet. De planerna gick om intet efter intensiva protester från de kringboende, såväl sommargäster som fastboende.

Kommentarer

  1. Kul om det blir verklighet. Tyvärr finns det många argnissar som gör allt för att tillståndet ska förbli vid gamla.

    SvaraRadera
  2. Jag bedömer sannolikheten till högst 50 procent.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom