Fortsätt till huvudinnehåll

Paltkoma drabbar jurister och vanliga dödliga


Linköpings tingsrätt, säkerhetssalen tisdag fm. En mager blek man haltar fram till sin plats på svarandebänken stödd på en käpp. Rättegången mot den 47-årige man och hans fyra medåtalade, som enligt åklagaren har lurat Försäkringskassan på 13,5 miljoner kronor, har inletts.

Säkerhetssalen är modernt byggd och åhörare och de agerande skiljs åt av en glasvägg. 47-åringen sitter främst bredvid sina medåtalade bröder. I raden bakom sitter hans tidigare sambo och den Norrköpingsläkare som har skrivit intygen.

Jag har bevakat rättegångar sedan början av 1980-talet och skrivit om allt från mord, gruppvåldtäkter, ekonomiska brott till lördagsfylla med vidhängande misshandel, men inget som liknar denna. Ändå var det en slump att en handläggare på Försäkringskassan började titta närmare på just denne man. Handläggaren lade märke till att 47-åringens medåtalade bröder var bosatta 40 mil bort.

En kärnfråga i målet är förstås hur den huvudåtalade kan ha haft sådant inflytande över den läkare som skrivit intygen. Kanske levereras en förklaring när det är hennes tur att höras?

En envis fråga surrar i bakhuvudet: hur stort är mörkertalet? Hur många ”handikappade” har otillbörlig ersättning för fejkade eller överdrivna skador? Har kassan fel fokus som jagar föräldrar som fuskat med någon VAB-dag? Det måste vara mindre riskabelt att blåsa F-kassan än att råna banker.

Rättegången är inne i mellanskedet med svarande- och vittnesförhör. Frågor ställs, svaranden svarar motsträvigt eller undvikande beroende på omständigheterna, åklagaren är inte nöjd med svaren utan frågar igen. Ofta blir svaret ”ingen aning” eller jag minns inte. 47-åringen hävdar minnesproblem på grund av sömnsvårigheter. Under 2,5 timmes utfrågning undviker den tilltalade ögonkontakt med åklagaren utan stirrar ner i bordet Åklagaren gör en poäng av att 47-åringen som inte tål buller besökt en popkonsert och gjort en 90 minuter lång helikopterresa under en USA-resa. Mycket bevismaterial utgörs av bilder hämtade ur 47-åringens persondator.

47-åringen har gjort många utlandsresor med assistenterna till Kreta. Kanarieöarna, Thailand och USA. De senare var nödvändiga för hans behandlingar, hävdar 47-åringen. Han är missnöjd med den svenska sjukvården.

Så rullar det på timme efter timme och åhörarna börjar snart vrida på sig. Timmen efter lunch är värst. Paltkoma drabbar såväl jurister som vanliga dödliga.

Många vill se en rättegång som en match mellan två knivskarpa intellekt som vrider och vänder på varandras argument och till slut presenterar briljanta slutpläderingar. Men så är det naturligtvis inte. En svensk åklagare väcker inte åtal om han/hon inte är säker på fällande dom och det är en gedigen utredning i en 30 cm tjock pappershög som ligger på bordet framför Eva Kokkonen. Någon Perry Mason kommer inte in och trollar fram en kanin ur hatten.

Och någonstans i bakhuvudet finns vetskapen om att förhandlingen, oavsett hur tingsrättens dom kommer att lyda, går i repris i Göta hovrätt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna