Fortsätt till huvudinnehåll

Zlatan vänder inte andra kinden till

Ingen läskunnig har kunnat undgå Zlatans självbiografi. Den publicitet som föregått utgivningen är enorm. Jämfört med Zlatan har väl antalet artiklar om Tomas Tranströmers Nobelpris bara uppgått till en tiondel.

Jag har ännu inte läs Zlatans bok än men tagit del av godbitarna som kvällstidningarna serverat ett bra tag nu. Men det finns faktiskt en icke auktoriserad biografi över Zlatan som gavs ut 2006 (Sportförlaget). Författaren heter David Bartal och det finns en del intressant där också.

Bartal intervjuar grannar, tränare, kompisar och lagkamrater från förr och försöker också närma sig Zlatan och hans familj. Han söker Zlatan i ett halvår men får ingen kontakt. När han får en lovande indirekt kontakt med Zlatans syster, som driver en frisersalong i Rosengård, blir han hoppfull. Men två timmar senare ringer en arg Zlatan från Turin och förklarar att han bestämmer om någon medlem i hans familj ska tala med en författare eller ej. Bartal får en utskällning som gör honom gråtfärdig.

”Jag försöker förgäves förklara för honom att jag inte skriver för kvällstidningar, att jag är positivt inställd till honom… i min naivitet trodde jag att skriverierna om hans dåliga humör var överdrivna… Jag är fullständigt lamslagen av hans tonfall och anklagelser… Hans nedlåtande sarkasmer är plågsamma” skriver David Bartal.

Det är uppenbart att Zlatan inte är en man som vänder andra kinden till. Ledare, tränare, medspelare, motspelare och journalister får alla en släng av sleven. Inga inbillade eller verkliga oförrätter glöms. Zlatan beter sig ibland som en tölp, en omogen skitunge, en brat som styr sin släkt med järnhand.

Omgivningens tålamod är stort så länge han förmår prestera på planen. Sen löper han risken att bli bortglömd för en fotbollsspelares bäst-före-datum kan komma tidigare än du anar i form av ett skadat knä. Och en alternativ karriär som diplomat är utesluten.

Vid sidan av Zlatan är (var) Sven-Göran Ericsson Sveriges mest lysande stjärna på fotbollshimlen. Till VM i Mexiko 1986 engagerades Svennis till expertkommentator i STV. Förväntningarna var stora men han tyckte att det mesta som utspelade sig på planen var ”möcke bra”, men när mikrofonerna var avslagna hade han många kritiska synpunkter på taktik, laguttagning etc. TV-folket var mycket besviket över hans insats. Jennifer Wegerup och Mattias Karlsson som skrivit en biografi om Svennis drar slutsatsen att det är hans diplomatiska förmåga som grundlade hans karriär. Svennis sa alltid de rätta sakerna till klubbdirektörer och presidenter och höll sig väl med de tongivande spelarna.

Det finns alltså olika sätt att ta sig fram i den stora fotbollsvärlden. Och i kväll är det match igen. Med Zlatan på planen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom