Fortsätt till huvudinnehåll

HSB finns i MjölbyHSB är som bekant smeknamnet på Göran Persson. Samma roll i Mjölbys lokalpolitik spelar Jörgen Oskarsson trots att det är sju år sedan han avgick som kommunstyrelsens ordförande. Som sådan gick han i par med kommunchefen Henry Janson 1994-2006 och uträttade stordåd i kommunpolitiken med simhallen och järnvägsstationens omdaning till Resecentrum som grädde på moset. Alltid lika påläst i stort som smått.

I och med att socialdemokraterna återfick majoriteten vid senaste valet fick Jörgen en annan plattform att agera utifrån nämligen rollen som kommunfullmäktiges ordförande. Det var han som sydde ihop kompromissen som ledde till att kommunfullmäktige avvisade revisorernas kritik mot två nämnder.

Utredningen bar Oskarssons signum. Heltäckande, formellt korrekt och med en radda välformulerade argument för sitt handlande. HSB brukar få som han vill i Mjölby och detta var inget undantag.

Correns Gunilla Rech intervjuar honom i lördagens tidning. Revisorerna överreagerar genom att avgå, säger Oskarsson. Att godkänna revisorsberättelsen skulle kunna skada en politikers framtid, säger han också. Vilken politiker han avsåg med detta uttalande får vi inte reda på men jag förmodar att det var av omsorg om det egna partiets främsta namn. Knappast Monika Gideskog eller Carina Johansson.

Ingen ska inbilla mig att en så exekutiv person som JO nöjer sig med att smyga omkring i Stadshuset som en grå eminens med enbart representativa uppgifter. Han har idag ett finger i det mesta som beslutas i Stadshusets korridorer. Varje gång det krisar på allvar rycker HSB ut; talar, förmanar och lägger tillrätta. Ett proffs.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.