Fortsätt till huvudinnehåll

Ingen går hungrig i Askersund


I Askersund behöver ingen gå hungrig. Restauranger, pizzerior, kaféer, korv- och glasskiosker på varenda kvadratmeter. Även två båtar får tjänstgöra som restauranger. Om vi räknar antalet näringsställen per kvadratkilometer slår den Ågatan i Linköping. Hamnen dominerar förstås men torget omgärdat av små butiker är också mysig.

Min gymnasieekonomhjärna begriper inte hur kundunderlaget räcker till alla. Ärligt talat var det ganska glest på restaurangerna idag och somliga var stängda. Majoriteten av turisterna var husbilsburna silverrävar i 60-årsåldern och två från Mjölby som åkte riskokare.

Det måste vara en kyrksam bygd för här finns två kyrkor inom ett avstånd på 600-700 meter. Askersunds landskyrka från 1670 syns tydligt från Rv 50 och på andra sidan bron ligger Sofia Magdalena kyrka från 1780. Varför det ser ut på detta viset vet jag inte. Jag har varit många gånger i Askersund under årens lopp men den yngre kyrkan har jag missat.
Askersunds landskyrka


Sofia Magdalena kyrka
 

De här två havskryssarna tillhör hotellet och hyrs ut. Vem skulle inte vilja stå bakom rodret på en sån i 15 sekundmeter?


Vet ni vad det bästa är med Askersund? Invånarna talar knappast någon Närkedialekt. Om ni hör någon luring med tonande i är det säkert en badjävel från Örebroo. Landshövdingen Nilsson kan gärna inkorporera Askersund med Östergötland. Hon kan ta med Tranås också.

I hamnen finns nog halva Närkes båtbestånd.Allt är inte guld som glimmar. Inte ens i Askersund.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.