Fortsätt till huvudinnehåll

Heja ÖstergötlandOm någon timme spelas semifinaler i TV-Pucken med Östergötland som en av deltagarna. Det hör till undantagen att Östergötland avancerat så långt i den klassiska ungdomsturneringen.

Ishockeyn har mycket att tacka Sveriges Television för. Det är tack vare TV som sporten under 60-70-talen växte till nr 2 i Sverige varav ungdomsturneringen var en viktig del. Om jag minns rätt visades alla matcher men idag nöjer man sig med slutspelet. Turneringen arrangerades vid tillfällen på hösten när fotbollen upphört och hockeyns ordinarie seriesystem ännu inte startat och utbudet av TV-idrott var magert. På den tiden dominerade Värmland, Dalarna, Stockholm, Ångermanland och Skåne. Många storheter har spelat i landskapslagen: Foppa, Sundin, Mats Näslund och Markus Näslund. TV-pucken var kul för här gällde optimistisk anfallshockey med anfall i flock. Idag är tonåringarna redan taktiskt och tekniskt drillade så att det är svårt att se skillnad på dem och seniorspelarna. Men TV-Puckhögen efter finalvinsten finns kvar. Heja Östergötland!

Dessa sändningar och sändningarna från landskamperna lockade kategorier som inte skulle drömma om att besöka en idrottsplats. Många gamla tanter tjoade förnöjt när Lasse Björn tryckte in en tandlös kanadensare i planket. Bilden var bara 17” stor, svartvit och oskarp men vad gjorde det när Tre Kronor vann.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.