Fortsätt till huvudinnehåll

Östgöte gu´ske löv!



Fokus har kommit ut med den årliga listan över Sveriges 100 mäktigaste och eftersom jag är en förvuxen pojke älskar jag listor. Jag är också en lokalpatriot och spanar efter östgötska inslag. Listan toppas visserligen av en nyklippt Anders Borg om han nu kallas östgöte numera. Men sedan är det tunt.

Jag saknar Andreas Norlén, Johan Andersson och Gunilla Carlsson bland politikerna. Gunilla var ju ändå nr 42 på fjolårets lista Fast jag tror att fru Carlsson gör comeback snart för Fredrik, den gamle polaren från ungdomsförbundet, har säkert ett nytt uppdrag åt henne. Andreas fick vara med i Rapport i torsdags kväll och försvara ingreppet i offentlighetsprincipen. Andreas är en man med framtiden framför sig och han ser helt oförstörd ut trots sex år i parlamentet. Gamla Bettan Ask får titta sig över axeln när denne jur dr från Motala kommer stormande.

En stjärna lyser klarast av de östgötska inslagen. Statsrådet Birgitta Ohlsson från Malmslätt är nr 12 på listan och utpekad av samma tidning som nästa folkpartiledare. Men sen hittar jag ingen mer trots ett intensivt studium med nya läsglasögon.

Inte ens Paul Lindvall får plats trots att han byggt upp en suverän maktposition i Linköping. Jag menar, Vellinges moderata kommunalråd har plats nr 69. Vellinge vad är det? Vad är några radhus och villor utslängda på Skåneslätten att jämföra med Linköping; 150 000 invånare, flygindustri, universitet och Kexburken. Visserligen har Lindvall gått i clinch med krönikören TBG på Corren på sistone men lite verbal tuppfäktning får man väl stå ut med även i Kråkvinkel?

Är det bättre ställt bland östgötamurvlarna eller opinionsbildarna som det heter i sådana här sammanhang. Nja, ingen Charlotta Friborg på Corren, Anders Nilsson på NT eller Stefan Pettersson på MVT. Inte ens Fredrik Virtanen på AB platsar på denna exklusiva lista men han kan trösta sig med att vara citerad på annan plats i Fokus. ”Jag dricker hellre ett glas ungkalvsurin än något av Morbergs viner”. Mitt tips till Fredrik är att han ska skriva mer på ledarsidan än om dessa popsnören som ingen människa över 40 har hört talas om. Motalasmädaren Clas de Faire hittar jag inte heller. På tillväxt?

Ska det bli någon ordning på den där listan till 2014 måste jag börja lobba för tunga namn som Holmertz, Birathen, Tobbe Carter och Nigvild Larsson. Erfarna gossar med löd i pennan och mål i mun.

Östgöte gu´ske löv!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom