Fortsätt till huvudinnehåll

Östgöte gu´ske löv!Fokus har kommit ut med den årliga listan över Sveriges 100 mäktigaste och eftersom jag är en förvuxen pojke älskar jag listor. Jag är också en lokalpatriot och spanar efter östgötska inslag. Listan toppas visserligen av en nyklippt Anders Borg om han nu kallas östgöte numera. Men sedan är det tunt.

Jag saknar Andreas Norlén, Johan Andersson och Gunilla Carlsson bland politikerna. Gunilla var ju ändå nr 42 på fjolårets lista Fast jag tror att fru Carlsson gör comeback snart för Fredrik, den gamle polaren från ungdomsförbundet, har säkert ett nytt uppdrag åt henne. Andreas fick vara med i Rapport i torsdags kväll och försvara ingreppet i offentlighetsprincipen. Andreas är en man med framtiden framför sig och han ser helt oförstörd ut trots sex år i parlamentet. Gamla Bettan Ask får titta sig över axeln när denne jur dr från Motala kommer stormande.

En stjärna lyser klarast av de östgötska inslagen. Statsrådet Birgitta Ohlsson från Malmslätt är nr 12 på listan och utpekad av samma tidning som nästa folkpartiledare. Men sen hittar jag ingen mer trots ett intensivt studium med nya läsglasögon.

Inte ens Paul Lindvall får plats trots att han byggt upp en suverän maktposition i Linköping. Jag menar, Vellinges moderata kommunalråd har plats nr 69. Vellinge vad är det? Vad är några radhus och villor utslängda på Skåneslätten att jämföra med Linköping; 150 000 invånare, flygindustri, universitet och Kexburken. Visserligen har Lindvall gått i clinch med krönikören TBG på Corren på sistone men lite verbal tuppfäktning får man väl stå ut med även i Kråkvinkel?

Är det bättre ställt bland östgötamurvlarna eller opinionsbildarna som det heter i sådana här sammanhang. Nja, ingen Charlotta Friborg på Corren, Anders Nilsson på NT eller Stefan Pettersson på MVT. Inte ens Fredrik Virtanen på AB platsar på denna exklusiva lista men han kan trösta sig med att vara citerad på annan plats i Fokus. ”Jag dricker hellre ett glas ungkalvsurin än något av Morbergs viner”. Mitt tips till Fredrik är att han ska skriva mer på ledarsidan än om dessa popsnören som ingen människa över 40 har hört talas om. Motalasmädaren Clas de Faire hittar jag inte heller. På tillväxt?

Ska det bli någon ordning på den där listan till 2014 måste jag börja lobba för tunga namn som Holmertz, Birathen, Tobbe Carter och Nigvild Larsson. Erfarna gossar med löd i pennan och mål i mun.

Östgöte gu´ske löv!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.