Fortsätt till huvudinnehåll

Mjölbyskutan i krabb motsjöInga muntra miner innanför dessa tegelväggar.

 
För tio år sedan rådde optimism i Mjölby. Resecentrum, byggdes liksom simhallen och kommunledningen lyckades förhandla till sig en saftig ersättning för att sälja mark till dubbelspåret i Skänninge idrottspark vilket resulterade i en rejäl uppgradering av idrottsplatsen. Kv Hövitsmannen uppfördes med bra resultat och på Sörby och Olofstorp (Mantorp) byggdes många villor. Mjölbyborna talade om sin hemort med positiv klang i rösten och kommunen leddes av framlidne kommunchefen Henry Jansson och kommunalrådet Jörgen Oskarsson, två erfarna och handlingskraftiga rävar som kunde åstadkomma konkreta resultat i politiken.

Men något hände efter valet 2006 och då syftar jag inte på regimskiftet. Det började med en upphandlingsskandal där en förvaltningschef gynnade sin 25-årige son, sen kom mögelskolan Östergården där både barnen och personalen riskerar hälsoproblem samt ett tveksamt markköp på Carlsund vilket splittrade så gott som alla fullmäktigepartier. Det upptrissade biogasprojektet är nedlagt efter fem års resultatlösa diskussioner. Dessutom en dålig ekonomi vilket tvingat fullmäktige till en skattehöjning med 95 öre. Soliditeten är dålig liksom likviditeten. Enligt Carina Johansson (fp) måste kommunen låna till driften från 11 december. Det verkar som om den förliga vinden har vridit sig 180 grader och skutan stampar i krabb motsjö.

Svartå Strand lanserades 2007 som framtidens slagskepp med strandnära bostäder nära centrum. Men ännu har ingenting hänt. Nästa år ska projektet genom ekluten i en första etapp där det kommunala bostadsbolaget och HSB ska uppföra varsitt punkthus på Kyrkogatan. Med risk för att bli kallad pessimist tror jag att chansen är högst 50/50. HSB Östergötland har inte byggt något nytt i Mjölby på 20 år och hur ser kalkylerna ut? Om Svartå Strand spricker eller försenas ytterligare blir det en valrörelse i moll.

Återstår att se om dessa misslyckanden resulterar i ett regimskifte? Jag är inte så säker på det. Om man nöjer sig med att titta på socialdemokraterna och moderaternas valsiffror de tre senaste valen följer kommunvalen i stort sett trenden på riksplanet. S ligger något högre än rikssnittet och M något lägre. Men glöm inte att det skiljer bara ett mandat i fullmäktige.

Kommunpolitik är ett sparande och gnetande utan utrymme för spännande visioner och ideologiska diskussioner. Jag saknar karismatiska personer i kommunledningen som kan återge kommunen och dess invånare något av den optimism och framåtanda som fanns för tio år sedan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.