Fortsätt till huvudinnehåll

Ingen går hungrig i Askersund


I Askersund behöver ingen gå hungrig. Restauranger, pizzerior, kaféer, korv- och glasskiosker på varenda kvadratmeter. Även två båtar får tjänstgöra som restauranger. Om vi räknar antalet näringsställen per kvadratkilometer slår den Ågatan i Linköping. Hamnen dominerar förstås men torget omgärdat av små butiker är också mysig.

Min gymnasieekonomhjärna begriper inte hur kundunderlaget räcker till alla. Ärligt talat var det ganska glest på restaurangerna idag och somliga var stängda. Majoriteten av turisterna var husbilsburna silverrävar i 60-årsåldern och två från Mjölby som åkte riskokare.

Det måste vara en kyrksam bygd för här finns två kyrkor inom ett avstånd på 600-700 meter. Askersunds landskyrka från 1670 syns tydligt från Rv 50 och på andra sidan bron ligger Sofia Magdalena kyrka från 1780. Varför det ser ut på detta viset vet jag inte. Jag har varit många gånger i Askersund under årens lopp men den yngre kyrkan har jag missat.
Askersunds landskyrka


Sofia Magdalena kyrka
 

De här två havskryssarna tillhör hotellet och hyrs ut. Vem skulle inte vilja stå bakom rodret på en sån i 15 sekundmeter?


Vet ni vad det bästa är med Askersund? Invånarna talar knappast någon Närkedialekt. Om ni hör någon luring med tonande i är det säkert en badjävel från Örebroo. Landshövdingen Nilsson kan gärna inkorporera Askersund med Östergötland. Hon kan ta med Tranås också.

I hamnen finns nog halva Närkes båtbestånd.Allt är inte guld som glimmar. Inte ens i Askersund.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp