Fortsätt till huvudinnehåll

Kommunalrådet fick på moppe igenVadstenas moderate kommunstyrelseordförande Jan Sundström har det inte lätt.  För två år sedan som nytillträtt kommunalråd fick han på pumpen i kommunfullmäktige när han föreslog att en vardera från de tre övriga allianspartierna skulle få tillsätta varsitt biträdande kommunalråd. Då var det främst partikamraterna som protesterade.

Igår kväll var det dags igen när kommunstyrelsens förslag om ny vindkraftsprövning för ett område norr om Tåkern prövades. Kommunstyrelsens förslag fick nej med 18-8 (sex ledamöter avstod). Sundström tillhörde minoriteten och det var tydligt att alliansen var splittrad i frågan. Det är överhuvudtaget mycket ovanligt att kf säger nej till ks eftersom mandatfördelningen i den senare speglar sammansättningen i kf. Att så många som sex ledamöter avstod vittnar om att frågan är infekterad. Sundströms främsta argument var att kommunens energiplan säger att målet är att kommunen ska vara självförsörjande på el. Att samma energiplan säger att just det omdebatterade området i Hov inte är någon bra plats för vindkraftverk bortser han från.

Vadstena kommun står inte och faller med några vindkraftverk i Hov men visst är det en prestigeförlust för kommunstyrelsens ordförande att få på moppe i fullmäktige.

Vindkraften är den fråga som rör upp mest känslor i kommunala instanser för tillfället. Det mångåriga bråket i Ödeshögs kommun kring vindkraftverken i Trehörna är väl känt. Men den stora vindkraftparken på gränsen mellan Mjölby och Boxholm byggdes utan några protester alls

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp