Fortsätt till huvudinnehåll

Experts svanesång i kalla siffrorEn halv miljard i skulder. 1 347 personer utan jobb. 358 butiker nerlagda butiker. Det är resultatet av Experts konkurs.

Expert var illa ute i två år men ändå kom konkursen den 19 september 2012 som en chock. Den anrika butikskedjan från 1954 som i många år dominerat hemelektronikhandeln i Sverige är borta. Det vittnar många tomma butikslokaler runt om i Sverige. Det borde inte varit någon överraskning för att detta var en bransch i gungning stod klart när konkurrenten Onoff slog vantarna i bordet ett par år tidigare.

Konkursförvaltaren, advokat Michael Levin, lämnade i förra veckan i en första förvaltarberättelse till Stockholms tingsrätt. 46 siffer- och faktaspäckade sidor som i detalj beskriver den långa finansiella utförsbacken. Fram till 2005 gick kedjan bra men efter det blev konkurrensen från Elgiganten och MediaMarkt för hård. En genomsnittlig bruttovinst på en TV-apparat var fem procent och alla inser att det inte räcker till löner, hyra och marknadsföring och än mindre till någon vinst.

Egentligen var svenska Experts öde beseglat redan 23 januari 2012, åtta månader före konkursutbrottet. Då fick bolagets styrelse, där Motalabon Jan-Ove Boll ingick som vice ordförande, klart för sig att Expert AS (det norska ägarbolaget) skulle återkalla den kapitaltäckningsgaranti som säkrat det svenska dotterbolagets existens. Jan-Ove Boll och övriga ledamöter såg en sådan återkallelse som förödande för den svenska Expertkoncernen och valde då att avgå. Expert AS har ägt svenska Expert sedan 2006.

Konkursförvaltaren menar att bokföringen varit i stort sett korrekt men han saknar signerade styrelseprotokoll från de två sista åren. Flera styrelseprotokoll är maskade. Han reser frågan om återvinning när det gäller en faktura på 24 miljoner kr för administrationskostnader som betalades till det norska moderbolaget en vecka före konkursen. Andra leverantörer fick inte betalt vid denna tidpunkt. Även andra betalningar till Norge tätt inpå konkursdatum ifrågasätts i förvaltarberättelsen. Expert AS har ännu inte svarat på advokatens anmärkningar. Sista ordet är inte sagt om denna konkurs.

Advokat Levin vill också närmare analysera hur betalningsströmmarna gått mellan Expert AB, det norska moderbolaget, Expert Holding AB, Expert stormarknad och Expert Nordic Logistic.

Lämnade då Expert AS sitt svenska moderbolag i sticket? Nej, det kan man inte säga. Under två tillfällen 2010 och 2011 sköt norrmännen till totalt 500 miljoner för att det svenska bolaget skulle hålla näsan över vattenytan.

Inte bara leverantörer förlorar pengar på konkursen. Det finns före detta anställda som har krav på ersättning för övertid och outtagna semesterdagar som de troligen inte får ersättning för. I ett fall finns krav på 50 semesterdagar och 500 övertidstimmar.

Expert lever kvar som butikskedja i Norge, Danmark och Finland. Det gemensamma lagret ligger i Vaggeryd.I det fallet dög Sverige.

I Norge pågår för närvarande en reklamkampanj där Expert AS skryter med att nedläggningen av 358 svenska butiker gjort det möjligt att sänka priserna till norska konsumenter ännu mer. Den cyniska kampanjen har väckt ont blod hos många svenska anställda.

Frågan är om inte hela den svenska detaljhandeln mår dåligt. Team Sportia befinner sig under rekonstruktion och konfektionskedjan JC avser att lägga ner 16 butiker. XXL:s intåg på den svenska marknaden har säkert orsakat en och annan sömnlös natt för sporthandlarna. Noterbart är att XXL:s grundare,  normannen Öyvind Tidemandsen, också är delägare i Expert AS sedan våren 2012. Tidemandsen har tidigare ägt Elkjöp/Elgiganten. Norskt kapital rör om i den svenska detaljhandelsgrytan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp