Fortsätt till huvudinnehåll

Experts svanesång i kalla siffror



En halv miljard i skulder. 1 347 personer utan jobb. 358 butiker nerlagda butiker. Det är resultatet av Experts konkurs.

Expert var illa ute i två år men ändå kom konkursen den 19 september 2012 som en chock. Den anrika butikskedjan från 1954 som i många år dominerat hemelektronikhandeln i Sverige är borta. Det vittnar många tomma butikslokaler runt om i Sverige. Det borde inte varit någon överraskning för att detta var en bransch i gungning stod klart när konkurrenten Onoff slog vantarna i bordet ett par år tidigare.

Konkursförvaltaren, advokat Michael Levin, lämnade i förra veckan i en första förvaltarberättelse till Stockholms tingsrätt. 46 siffer- och faktaspäckade sidor som i detalj beskriver den långa finansiella utförsbacken. Fram till 2005 gick kedjan bra men efter det blev konkurrensen från Elgiganten och MediaMarkt för hård. En genomsnittlig bruttovinst på en TV-apparat var fem procent och alla inser att det inte räcker till löner, hyra och marknadsföring och än mindre till någon vinst.

Egentligen var svenska Experts öde beseglat redan 23 januari 2012, åtta månader före konkursutbrottet. Då fick bolagets styrelse, där Motalabon Jan-Ove Boll ingick som vice ordförande, klart för sig att Expert AS (det norska ägarbolaget) skulle återkalla den kapitaltäckningsgaranti som säkrat det svenska dotterbolagets existens. Jan-Ove Boll och övriga ledamöter såg en sådan återkallelse som förödande för den svenska Expertkoncernen och valde då att avgå. Expert AS har ägt svenska Expert sedan 2006.

Konkursförvaltaren menar att bokföringen varit i stort sett korrekt men han saknar signerade styrelseprotokoll från de två sista åren. Flera styrelseprotokoll är maskade. Han reser frågan om återvinning när det gäller en faktura på 24 miljoner kr för administrationskostnader som betalades till det norska moderbolaget en vecka före konkursen. Andra leverantörer fick inte betalt vid denna tidpunkt. Även andra betalningar till Norge tätt inpå konkursdatum ifrågasätts i förvaltarberättelsen. Expert AS har ännu inte svarat på advokatens anmärkningar. Sista ordet är inte sagt om denna konkurs.

Advokat Levin vill också närmare analysera hur betalningsströmmarna gått mellan Expert AB, det norska moderbolaget, Expert Holding AB, Expert stormarknad och Expert Nordic Logistic.

Lämnade då Expert AS sitt svenska moderbolag i sticket? Nej, det kan man inte säga. Under två tillfällen 2010 och 2011 sköt norrmännen till totalt 500 miljoner för att det svenska bolaget skulle hålla näsan över vattenytan.

Inte bara leverantörer förlorar pengar på konkursen. Det finns före detta anställda som har krav på ersättning för övertid och outtagna semesterdagar som de troligen inte får ersättning för. I ett fall finns krav på 50 semesterdagar och 500 övertidstimmar.

Expert lever kvar som butikskedja i Norge, Danmark och Finland. Det gemensamma lagret ligger i Vaggeryd.I det fallet dög Sverige.

I Norge pågår för närvarande en reklamkampanj där Expert AS skryter med att nedläggningen av 358 svenska butiker gjort det möjligt att sänka priserna till norska konsumenter ännu mer. Den cyniska kampanjen har väckt ont blod hos många svenska anställda.

Frågan är om inte hela den svenska detaljhandeln mår dåligt. Team Sportia befinner sig under rekonstruktion och konfektionskedjan JC avser att lägga ner 16 butiker. XXL:s intåg på den svenska marknaden har säkert orsakat en och annan sömnlös natt för sporthandlarna. Noterbart är att XXL:s grundare,  normannen Öyvind Tidemandsen, också är delägare i Expert AS sedan våren 2012. Tidemandsen har tidigare ägt Elkjöp/Elgiganten. Norskt kapital rör om i den svenska detaljhandelsgrytan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och