Fortsätt till huvudinnehåll

Mantorp utanför bibelbältetMantorp tillhör definitivt inte det svenska bibelbältet. Tvärtom. När Svenska kyrkan vill bygga ut sitt centralt belägna församlingshem med en 300 kvm stor kyrka protesterar villagrannarna. Kyrkan skymmer sikten, besökarna lägger beslag på parkeringsprotesterna och värdet minskar på husen. Så står det i skrivelserna som landat hos kommunens byggnadskontor.

Reaktionerna är inte oväntade. Det finns hos tjänstemän och politiker en särskild fras för detta ”not in my backyard”. För några år sedan när efterfrågan på villatomter var stor och Mjölby kommun hade svårt att tillgodose efterfrågan tänkte man att förtäta bebyggelsen genom att utnyttja enstaka strötomter. Protesterna lät aldrig vänta på sig och starkast var de i Mantorp. ”Alla vill att Mantorp ska växa men ingen vill ha nya grannar”, sammanfattade kommunalrådet Jörgen Oskarsson situationen.

Kyrkan har å andra sidan kallt konstaterat att den nuvarande detaljplanen medger en smärre utbyggnad och det lutar åt att byggnadsnämnden beviljar bygglov. Om det sedan förverkligas är en annan femma. Inte alla förtroendevalda inom kyrkan är överens om att en tillbyggnad behövs.

Tänk om det en dag blir aktuellt med en moské i centrala Mantorp?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp