Fortsätt till huvudinnehåll

Hamburgare är kommunal näringslivspolitik


Kommunalpolitik i Ödeshög är mumma för journalister. Är det inte stridigheter och hot inom och mellan partierna är det väl exponerade konflikter mellan kommunen och företag. Som nu med Dinners på Östgötaporten i kommunens motsatta ringhörna.
Jag är inte säker på att jag mäktar att reda ut turerna men gör ett försök. Burger King är på väg in i Östgötaporten vilket inte ses med blida ögon av konkurrenten Dinners. Nordic Service Partner (Burger Kings främsta franchisetagare i Norden) har fått ett bygglov vilket överklagats av Dinner. Kommunen köper preliminärt det bolag som uppför byggnaden för att undvika en långvarig rättsprocess.
Inte blir situationen mindre komplicerad av att NSP, OK-Q8 och kommunen skrivit ett trepartsavtal som säger att ingen annan restaurang får etableras under sex år. Dinners ägare menar att kommunens agerande strider mot kommunallagen som säger att ett företag inte får gynnas på bekostnad av ett annat företag. Fattas bara att mathaket på andra sidan rondellen lägger sig i också.
Kommunalrådet Magnus Oscarsson säger så här till Corren om Dinners ägare Georg Hässelbarth: ”Uppfattningen från kommunens sida att han inte ger sig, han vänder och vrider på allting för att stoppa det här”. Tja, efter det uttalandet lär knappast samtalsklimatet blir bättre.
Dinners vill självfallet undvika konkurrens från hamburgerjätten. Alla affärsmän är i princip för fri konkurrens men ”just i min bransch råder lite speciella förhållanden så då bör jag vara ensam”.
Varför är Ödeshögs kommun så angelägen om att Burger King ska flytta in på området? Min gissning är att man känner konkurrensen från Viringeområdet i Mjölby tre mil norrut. Där har McDonalds, Burger King och Max flyttat in under en tioårsperiod. Utan bråk. När McDonalds flyttade in som första företag på området för tio år sedan var dåvarande kommunalrådet Jörgen Oskarsson lyrisk. McDonalds hade placerat Mjölby på kartan.
Kunder som är beredda att betala 60 spänn för att kasta i sig en platt köttbulle med tillbehör är tydligen guld värda, inte bara för kedjornas ägare utan också för kommunerna längs E 4. Det är väl sånt som kallas näringspolitik. Kanske läge för Dackeskolans restauranglinje att öppna en hamburgerlinje?
Äventyrliga försök att dra nytta av läget vid E 4 är tradition i Ödeshög. Jag var med på den tiden när nöjescentrumet Trolle Hatt skulle etableras på 1980-talet. Det slutade med personlig konkurs för tivolits ägare och flera andra konkurser för butikerna på området. Det allvarligaste var att Stora Åby Sparbank kollapsade på köpet och införlivades i den tidens stora sparbankskoncern, om den nu hette Gothia eller Alfa.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom