Fortsätt till huvudinnehåll

Ett pass för mycketTre Kronor och OS-turneringar verkar inte vara någon bra kombination. Den senaste skandalen är genomtröskad i alla medier och det är bara att konstatera att Tommy Boustedts konspirationsteorier om IOK och Wada inte ens köptes av de svenska sportjournalisterna.

Förlusten mot Vitryssland i OS 2002 var naturligtvis en riktig käftsmäll men det jag tänker på är OS i Nagano 1998. Granitblocket från Leksand, Uffe Samuelsson, var den som skulle bära den svenska defensiven genom turneringen. Men det gick snett, riktigt snett och det var utanför rinken.

Under OS i Nagano 1998 upptäckte SvD:s reporter Janne Bengtsson att Samuelsson hade skaffat sig ett amerikanskt medborgarskap. Då Sverige vid denna tid inte tillät dubbla medborgarskap upphörde Samuelssons svenska medborgarskap automatiskt att gälla. När Sverige 2003 började tillåta dubbla medborgarskap återfick Samuelsson sitt svenska pass. Avslöjandet resulterade i att IIHF:s turneringsledning bestämde att Samuelsson diskvalificerades från vidare spel. Tre Kronor fick ingen extra bestraffning, för att spelat med en spelare som inte var svensk medborgare, utan behöll inspelade poäng. Laget återhämtade sig dock inte från den här händelsen utan föll i kvartsfinalen mot Finland med 2-1. Samuelsson lämnade turneringen innan matchen mot Finland och kom aldrig mer att spela i svenska landslaget.

Jag minns att Tuffe Uffe grät på presskonferensen. Förbundsledningen sköt naturligtvis på budbäraren, Janne Bengtsson på Svenskan, som avslöjade historien.

Den här typen av administrativa misstag säger kanske något om organisationen i det svenska förbundet.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.