Fortsätt till huvudinnehåll

Lögn, förbannad lögn och statistik

Uppenbarligen kämpar Mjölby kommun i opinionsmässig motvind när det gäller rondellpotatisen. Två och ett halvt år efter invigningen känner man sig manad att ge ut en enkel trycksak som förklarar tillkomsten av åbäket. Foldern ska i första hand ges ut till affärsmännen på Viringe. Att döma av de kommentarer som följer Correns artikel är entusiasmen måttlig bland näringsidkarna.

För att motivera sin insats har kommunen trixat med statistiken och påstår att livsmedelsproduktionen inklusive förädlingsföretagen är kommunens största näringsgren. Men något hackar här. När jag går till kommunens egen hemsida med statistik över antalet sysselsatta per bransch har jord, skog, jakt och fiske bara 4,3 procent. Störst är tillverkningsindustrin med 26,7 procent följt av handel med 14,9 procent. (Se tabell nedan).

Det är möjligt att skribenten räknar in livsmedelsindustrin som en del av tillverkningsindustrin för att kapa åt sig några procentenheter, men kommunens största näringsgren?  Nej, det köper jag inte.

Ta också en titt på listan över största arbetsgivare. ASM Foods ligger först på sjunde plats med 117 anställda. Verkstadsindustrin i topp med Toyota/BT och Väderstad-Verken.

Det finns kanske andra motiv för att lyfta fram kommunens potatisodlare men ska sysselsättningsaspekten gälla borde trucken vara ensam i Viringerondellen. Kommunens försvar för rondellpotatisen är långsökt och känns som en efterhandskonstruktion.

Hur var det Mark Twain sa? Det tre finns tre former av lögner. Lögn, förbannad lögn och statistik.

En skitsak som fått alldeles för mycket uppmärksamhet kan tyckas. Men tillräckligt för att rikslikaren SVT ska skicka hit ett team vars inslag sändes i Östnytt igår kväll. Handen upp för den som tycker att Eva Rådeströms förklaring var övertygande.

Potatisen är resultatet av ett förhastat tjänstemannabeslut och dåligt förankrat bland politikerna. Och visar på en oförmåga eller ovilja att lyssna på den allmänna opinionen i Mjölby.

Största arbetsgivare 2012
Företag
Antal
Mjölby kommun
2 160
Toyota Material Handling
1 500
Väderstad verken AB
590
Runsvengruppen AB
160
Kriminalvårdsanstalten
150
Östergötlands läns landsting
142
ASM Foods AB
117
Fåddman AB
76
City Gross Sverige AB
75
Cenova AB
63
Mjölby Svartådalen Energi AB
58 


Förvärvsarbetande per bransch från 16 år
 
 
 
 
Bransch
Kommunen
Länet
Riket
Jord, skog, jakt, fiske
4,3 %
2,4 %
1,8 %
Tillverkning, utvinning
26,7 %
16,4 %
13,5 %
Energi, miljö
0,9 %
0,9 %
1,0 %
Byggverksamhet
6,7 %
6,8 %
6,8 %
Handel
14,9 %
11,4 %
12,4 %
Transport
3,4 %
4,3 %
5,1 %
Hotell, restaurang
2,0 %
2,7 %
3,2 %
Information, kommunikation
1,1 %
3,1 %
3,8 %
Finans, försäkring
0,8 %
1,3 %
2,0 %
Fastighet
1,2 %
1,6 %
1,5 %
Företagstjänster
3,9 %
10,3 %
10,9 %
Myndigheter, försvaret
5,1 %
5,5 %
5,6 %
Utbildning
9,7 %
11,3 %
10,5 %
Vård, omsorg
14,5 %
17,1 %
16,3 %
Personliga tjänster, kultur
4,0 %
4,1 %
4, 3 %
Övrig bransch
1,0 %
0,9 %
1,1 %


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.