Fortsätt till huvudinnehåll

Kalle Mässing mitt i vägen stårEn av de bästa TV-serier jag sett heter Boardwalk Empire. Lysande skådespelare, bra intrig, snygga damer och hårda killar med ett maskingevär i var hand. Den handlar om förbudstidens USA där en korrumperad stadsdirektör i Atlantic City, spelad av Steve Buscemi, bygger upp ett imperium genom att smuggla in whisky och öl från Canada. Senare tiders forskare är ense om att de här smugglarsyndikaten lade grunden till de maffialigor som fortfarande finns och verkar i USA. Las Vegas är uppbyggt av maffian och dem närstående intressen.

Jag kommer att tänka på detta när jag läser Correns artiklar om hur alkoholen väller i in i Östergötland från billiga inköpsställen i Tyskland. Nästan hundra år senare är spriten fortfarande lika begärlig, låt vara med något andra motiv än i USA. Hur troligt är det då att dessa bussbolag och privatpersoner hamnar inför domstol och döms till fängelse- eller bötesstraff? Inte särskilt stora påstår jag. Det återstår att bevisa för åklagaren att syftet var att sälja denna sprit vidare för det är tillåtet att föra in dryckesvarorna för eget bruk. Och ingen inblandad är särskilt intresserad av att prata. Kom ihåg att beviskraven i svenska domstolar är höga och ingen åklagare går till domstol om han/hon inte är säker på att vinna. Ingen misstänkt anses skyldig innan en lagakraftvunnen dom kan redovisas.

Jag känner till ett fall där en privatperson förde in stora mängder sprit, vin och öl i en halvstor buss för några år sedan. Han stoppades, greps och satt anhållen i ett par dygn innan han släpptes efter åklagarbeslut. Han hävdade envist att spriten hade han köpt för att bjuda på ett födelsedagskalas modell större och åklagaren kunde inte motbevisa detta. Efter tre år skrev åklagaren av målet och beslaget hävdes. Det slutade med att staten fick betala skadestånd för ölen hade under denna tid blivit odrickbar. Så kan det gå när inte haspen är på.

Jag tror att polis och tull är medvetna om svårigheterna med lagföringen men resonerar som så att publiciteten om tillslagen har en preventiv effekt. Du vet aldrig när Kalle Mässing står i vägbanan och viftar med sin stoppspade även om det är mitt i natten. Annars brukar aldrig Östgötapolisen vara så villig att släppa massmedia nära inpå sig. Det var ingen slump att Correns reportageteam fanns på plats när bussarna rullade in i polisens garage på Garnisonen.

Kanske är det hög tid att vända på kuttingen och gradvis anpassa priserna till den nivå som finns på kontinenten. Då försvinner motiven för dessa Tysklandsresor.
1922 genomfördes en folkomröstning om rusdrycksförbud i Sverige. Resultatet blev ett nej till förbud. Omröstningen föregick av en intensiv kampanj från båda sidor och Albert Engströms affisch blev klassisk och citeras än i dag.


Melodi: Skånska slott och herresäten
(Ska sjungas på skånska)

När vi far till utlandet på bilsemester
Så bunkrar vi upp inför kommande fester
Tillbaks igen upptäcks i hemlandets tull
Att förarn är nykter, men bilen för full!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.