Fortsätt till huvudinnehåll

Åttaåring petad ur laget



I Gefle Dagblad läser jag en insändare som gör mig ledsen och förbannad. En ledsen f d hockeymorsa beskriver hur hennes åttaårige son petats ur sitt lag. Samma killar han spelat ihop med sedan fyra års ålder. Pojken har inte varit någon stjärna men han haft kul, vilket är det viktigaste.

Hans lag har valt att gå upp en högre serie och man valde då att toppa laget. Några veckor senare får föräldrarna veta att han är petad ur laget. Ledarna skyller på att han inte har de rätta grunderna. Pojken har särskilt glatt sig åt en cupturnering nästa veckoslut men nu lär väl de nyinköpta skridskorna förbli oanvända.

Den starkaste passusen i den välskrivna insändaren lyder:
Jag hoppas att ni kan sova gott om nätterna som tagit glädjen över idrotten för min son. Det kommer inte vi att göra för vi kommer att behöva trösta vår son som än en gång kommer att gråta sig till sömns då han tvingas sluta att spela med ”sitt” lag.
Hur tror ni detta kommer att kännas för honom? Vilka törnar kommer det här att ge hans självförtroende?”

Redaktionen skickar fotograf och reporter till Valbo HC:s träning med tioårslaget. (Det framgår dock inte klart om Valbo är den utpekade föreningen). ”O nej, då, petningar sysslar vi inte med här. Toppningar är ett okänt begrepp. Det viktigaste är att ha kul.” Klubben mobiliserar en idrottskändis, Gefle IF:s målvakt Mattias Hugosson, som intygar att det är sunda värderingar som gäller i Valbo.

Vem ska man tro på? Det är som att bevista en rättegång där ord står mot ord. Jag väljer att tro på den ledsna mamman vars berättelse bär det självupplevdas prägel. Hon har ingen anledning att dikta ihop falska anklagelser. Föreningens försäkringar i reportaget är inget värda. Vad ska en föreningsledare göra när han konfronteras med en reporter. Dra ner byxorna och skäms?

Insändaren är den mest lästa i GD denna vecka och flera kommentatorer har liknande erfarenheter och pekar ut just Valbo som syndare. Valbo toppar gärna laget.

Att göra sig av med inte fullt så duktiga åttaåringar kan vara ett skott i foten även för en förening med elitambitioner. Den sämsta åttaåringen kan vara den skickligaste 15-åringen om några år. Jag skulle tro att det här problemet inte är begränsat till Gävle.

Ivar Lo-Johansson skrev redan på 1930-talet boken ”Jag tvivlar på idrotten”.  Det händer att jag också gör det.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och