Fortsätt till huvudinnehåll

Vem behöver värma upp?



Alla golftränare predikar vikten av goda förberedelser. Helst ska man värma upp så länge att man hinner slå alla typer av slag. Men det är kanske en myt. Världsettan Rory McIlroy kommer elva minuter före start på finaldagen av Ryder Cup och spelar skjortan av jänkarnas bäste, Keegan Bradley. Sex birdies och en bogey på 17 hål. Ja, ni har väl läst om hur nordirländaren missade starttiden på Medinah.

McIlroys start gav Europa det självförtroende som behövdes för att vända ett omöjligt fyrapoängs underläge till seger med 14,5-13,5. Jag började titta vid 20-tiden utan några större förhoppningar men timmarna gick och det blev alltmer blått i rutan. Kanske, kanske kunde det gå vägen. En riktig nagelbitare ända till Martin Kaymer kunde sätta den förlösande putten på 18:e.

Jag vet inte hur många gånger Zachrisson påpekade att spelarna i de fyra sista bollarna inte tagit en poäng under de två första dagarna.

Noterbart är att Tiger Woods inte tog en poäng under tre dagars spel. Tiger Woods är fortfarande en duktig spelare men magin och det sagolika självförtroendet är som bortblåst. Till slut gav han upp och skänkte Molineri den sista meterlånga putten. En betydelselös gest men ändå olik amerikansk mentalitet. Tigern lär aldrig hota Jack Nicklaus rekord i antalet vunna majors.

Undrar hur delaktig Peter Hansson kände sig i glädjeyran? Inte en poäng på två försök. Elitidrottsmän gillar inte att tala om hedersamma förluster men det var en sådan Peter råkade ut för mot Jason Duffner. Deras match visades knappast i rutan men amerikanen spelade drömgolf första tio med sex birdies. Andra halvan spelade Peter riktigt bra och fick ge sig först på 18:e.

Zachrisson tyckte att Olazabal borde spelat Hansson mer under fredagen och lördagen. Han sa att andra faktorer än rent sportsliga avgör vilka som får spela eller inte. Spelarnas agenter trycker på och TV-bolagen vill ha med så många britter som vanligt. Och i det rävspelet faller blyga svenskar till föga. Hur som helst; med facit i hand är det svårt att kritisera kaptenen.

Göran Zachrisson påpekade att Ryder Cup är världens tredje största idrottsevenemang. Jag vet inte om man räknar i publik, antalet TV-tittare eller omsättning. Under alla omständigheter är matchspel den roligaste tävlingsformen. En vanlig 72-hålstävling kan bli tråkig även för en inbiten golffantast.

I morgon kväll kör Piraterna SM-final mot Elit Vetlanda på Dunteberget inför inte fullt så många TV-tittare. Om det nu går att genomföra matchen efter allt regn som fallit och som förväntas falla. Snart börjar väl Piraterna tjata om en hall också.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och