Fortsätt till huvudinnehåll

Sur eftersmak till Berlinbragden



Sur eftersmak till bragden i Berlin. Zlatan och Johan Elmander kritiserar journalistkåren för att helst vilja att landslaget misslyckas med att kvalificera sig till VM i Brasilien 2014. ”Massmedia bygger upp för att sedan kunna riva ner” var Zlatans omdöme.

Zlatan har fel. Sportjournalister är större fotbollsälskare än du anar och ser naturligtvis att Sverige spelar i Brasilien. Däremot ligger det i deras jobb att kritisera när det är befogat. Enkel logik talar för detta.
1) 
  Med Sverige i VM ökar deras chanser att få uppleva fotbollsfesten. Går inte blågult vidare är det väl bara TT och Aftonbladet som har råd att skicka egna reportrar.
2) 
  Fotbolls-VM är ett kommersiellt stort evenemang. Segrar ger fler lösnummerköpare än förluster och går Sverige vidare trycks extrabilagor som ger stora möjligheter till annonsintäkter. Här drar reportrarna på fältet och räknenissarna på huvudkontoret åt samma håll.

Zlatan är en gudabenådad fotbollsspelare men hans analytiska förmåga är inte mycket att hänga i julgranen. Men den här attityden ”vi mot hela världen” kan skapa tändvätska som skapar förutsättningar för stordåd.
Nu dröjer att halvår innan nästa kvalmatch men vi kan räkna med en fortsättning på såpan då.

Media och idrottseliten lever i symbios och sådana här små skärmytslingar blossar upp då och då. För ett par år sedan var Fredrik Norrena nära att köra över Corren 24:s reporter John Senewirathne i spelargången och mediansvarige Peter ”Biffen” Karlsson kritiserade Correns sportredaktion för att inte agera tillräckligt mycket hejarklack. Men det har blåst över och idag verkar förhållandet vara det bästa, men så går det också bra för LHC för tillfället.

Sportjournalister jag känner rekommenderar fotbollslandslaget att göra studiebesök hos Tre Kronor och handbollslandslaget vilka sköter mediekontakterna på ett föredömligt sätt.

En match av annat slag pågår på länsstyrelsens många skrivbord. Förslaget till utökat strandskydd runt Sommen kritiseras av tre kommuner och markägarna. Stödet kommer från Naturskyddsföreningen, Östergötlands ornitologiska förening och Kinda kommun. 27 remissvar mot och åtta för enligt Correns räkning. Markägarna anser att det rörliga friluftslivet medför tomma ölburkar och annat skräp. Kommunerna runt sjön med vikande befolkningsunderlag vill ha möjlighet att erbjuda attraktiva tomter med sjöutsikt. Hur beslutet än blir lär många bli besvikna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och