Fortsätt till huvudinnehåll

Gädda och karp i ojämn kamp på golfbana





Översvämningssommaren 2007 fortsätter att sysselsätta domstolarna trots att fem år förflutit. Mark- och miljödomstolen dömer Mjölby kommun att betala 1 987 466 kr i skadestånd (inkl ränta) till ägarna av Östad Golfklubb i Väderstad.

Översvämningen inträffade 8-9 juli och vattenmassorna vällde ner från skogsområdena i Rinna. För att skydda 18 villor vid gamla E 4 gjorde räddningstjänsten fördämningar som ledde in vattnet på golfbanan vilken fick 22 hektar översvämmade. De 50 karpar som var inplanterade i golfbanans dammar för att hålla efter växtligheten rymde och kvar blev ett antal gäddor. Gäddor är rovfiskar och karpar klarar inte konkurrensen med dem och enda chansen att bli av med gäddorna var att tömma och restaurera dammarna till höga kostnader. En forskare från Sveriges lantbruksuniversitet hördes som expertvittne i den muntliga förhandlingen.

Philip Hilleby berättade för mig när stämningsansökan lämnades in att översvämningen och karpflykten fick konsekvenser för hela bygden den sommaren. Fiskare i Tåkern, som ligger flera kilometer från banan, hittade karpar i sjön. Fyndet ansågs så märkligt att Tåkerns fältstation lade ut uppgifterna på sin hemsida.
Ägarna hävdade också att intäktsbortfallet var 91 000 kr under de dagar banan tvingades hålla stängt.

Domstolen analyserar tvisten i en 25 sidor lång dom. Den säger att det var rätt av räddningstjänsten att vidta åtgärder för att rädda villorna men att det inte är rimligt att ägarna, makarna Hilleby, ska bära dessa kostnader. Det yrkade skadeståndskravet var 4,6 miljoner kr men domstolen valde att jämka kravet. Mjölby kommun har möjlighet att överklaga till högre instans.

Östad golfbana är ironiskt nog den golfbana i västra länsdelen som klarar regn bäst under normala omständigheter. Idag skriver vi den 20 november och banan är fortfarande öppen med sommargreener.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och