Golfen i Sverige
har fortfarande nästan en halv miljon spelare. Sålunda redovisas drygt 23 000 nya medlemmar under 2010 och dessutom
började 8 000 före detta medlemmar att spela igen. Men det råder en stor
omsättning och totalt var det flera personer som slutade än som började spela.
Golfens kris har varat några år nu och medlemsflykten och
följande ekonomiska problem har lett till skadeglada kommentarer. Senast är det
A 6 GK i Jönköping och Krokom i Jämtland som redovisar akuta lägen. Sporten har
ju inga kommunala miljoner att luta sig emot utan de ekonomiska problemen får
medlemmarna själva reda ut.
Svenska Golfförbundet har gjort en avhopparstudie under 2009 och där framkommer att många slutar för att de inte känner sig hemma i klubben, att de blivit dåligt bemötta, eller att de som är höghandicapare känner sig stressade av ”golfpoliser” som jagar dem ute på banan.
Här känner jag att jag får bita mig i tungan för jag är en av de otåliga som morrar om det inte går tillräckligt fort i bollen framför. Lugn och tålamod.
Att sluta är något som vederbörande har funderat på i tre-fyra år, vilket också innebär att klubben ändå kan påverka beslutet. Det måste vara lättare att behålla befintliga medlemmar än att rekrytera nya.
De som befinner sig mest på marginalen är de som spelar få ronder, samt de som har högre handicap. De känner inte att de utvecklas och tycker inte att det är lika kul. Så det är en viktig uppgift för klubbarna att fånga in dem och hjälpa dem vidare. Genom golfens IT-system bör det vara lätt att identifiera dem som spelar ”på marginalen”.
En konkret åtgärd kan vara att reservera banan någon kväll i veckan för nybörjare och höghandicapare så att de får spela banan i sin egen takt utan några handicapjägare flåsande i nacken. Den generositeten bör vi etablerade golfare visa. På sikt är det en överlevnadsfråga för klubbarna.
Tidsbrist är en annan faktor som hämmar rekryteringen till sporten. En tävling slutar numera aldrig under fyra timmar, ibland får man vara glad om den inte tar fem. Men vad är det för naturlag som säger att varje tävling måste vara 18 hål. Varför inte nio?
Jag hoppas att kommande säsongs 30-årsjubileum i min hemmaklubb leder till att medlemmarna får en nytändning och att nya människor får upp ögonen för sporten.
Kommentarer
Skicka en kommentar