Fortsätt till huvudinnehåll

Bre inte på för tjockt



Correns aprilskämt om att Corren.se endast ska lägga ut nyheter vardagar var inte det mest lyckade i tidningens historia. Alldeles för lätt att genomskåda.

Motala Tidning var snäppet bättre. Fartfantomen Boije Ovebrink ska medverka vid invigningen av bron i höst med att sätta fartrekord med sin lastbil. Full krycka från Luxorrondellen ner mot bron som passeras med en fart på 220 km/tim. Tänkt passagerare Carl XVI Gustaf. Trafikverket var lite svårövertalat säger Boije i en kommentar.

NT i Norrköping saknar aprilskämt. Jag har i alla fall inget sett om inte artikeln om att Malaysia är intresserat av att köpa ett antal Gripen kan räknas dit.

Göteborgsposten hade tänkt till ordentligt och uppger att nya italienska spårvagnar ska få en behaglig och gnisselfri gång tack vare smorning av mördarsniglar på rälsen. Ack ja, dessa sköjfriska Göteborgare.

Sydsvenskan är aktuella och spelar på yran inför Eurovision Song Contest och döper om två stadsdelar till Carola City och Loreensborg. Bildbevis bifogas.

Ett riktigt bra aprilskämt bär sannolikhetens prägel och anknyter till aktuell samhällsdebatt. Min gode vän och kollega Sten-Åke Björnstedt lyckades med detta när han i slutet av 90-talet lurade Motalaborna med att träden i Kanalparken (vid Platensgatan) skulle jämnas med marken.

Kommunalarbetare med skyddskläder och motorsåg samt ett bekymrat kommunalråd (Johan Andersson) fullbordade bilden. Texten berättade att Johan Andersson lyckades förhindra motorsågsmassakern tillfälligt. Det blev ett herrans liv och somliga ville bilda aktionsgruppen Rädda Kanalparken. Första april inträffade en måndag och ingen tänkte på att ”arbetet” utfördes en söndag. Ett av de bästa skämten i tidningens moderna historia.

På 70-talet hade Östgöta-Bladet ett aprilskämt om att en marinens isbrytare hyrts in för att bryta is i vallgraven runt slottet i Vadstena. Det var en kall och sen vår, liksom i år, och Lennart Bergstrand tillbringade en timme i klichérummet för att få till en trovärdig bild.

För cirka tio år sedan gjorde jag tillsammans med dåvarande MSE-chefen Klas Gustafsson ett inhopp i branschen genom att på Corren i Mjölby påstå att färjetrafik mellan Burensköldsbron och det nya villaområdet i Sörby startar till sommaren. En större motorbåt med konverterad miljövänlig motor (metangas) hade införskaffats för ändamålet. Tyvärr bredde jag på lite för tjockt genom att utnämna Monika Gideskog (M) till befälhavare och Jörgen Oskarsson (S) till hopp-i-land-Kalle.

Man ska aldrig bre på för tjockt. Inte ens i en tidning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och