Fortsätt till huvudinnehåll

Greppa taktpinnen, Cecilia!



Skandalen med förskolan Mögelgården har briserat och kan inte göras ogjord. Revisor Hans-Lennart Stenqvist på PWC har kartlagt händelseförloppet och fördelat skuldbördan i en innehållsrik, 36-sidig rapport som går att läsa på Mjölby kommuns hemsida. Det räcker med att läsa sammanfattningen: oklar ansvarsfördelning, otydliga yrkesroller, rymliga skrivbordslådor och en utbildningsnämnd som inte förstått att ta arbetsgivaransvaret. En förvaltningschef (Gylling) som stångat huvudet blodigt mot teknikerna på fastighetskontoret.

Nu är det dags att ta nästa steg. Någon auktoritet måste stiga fram för att återställa självförtroendet i en blesserad organisation och att återställa förtroendet för Mjölby kommun. Den som har denna uppgift är kommunstyrelsens ordförande Cecilia Vilhelmsson (S). Jag hoppas hon har modet, kraften och förmågan att åstadkomma detta annars ligger minnet av Mögelgården kvar i Mjölby i många år särskilt hos de drabbade barnen, deras anhöriga och personalen. Jämför med Motalaskandalen från 1995.

Cecilia kan greppa taktpinnen genom att hålla ett tal, skriva en debattartikel i Corren eller på kommunens hemsida, men huvudsaken är att hon kliver fram och pekar med hela handen och visar ett trovärdigt politiskt ledarskap. Några förbehållslösa ursäkter räcker inte. Vi kommuninvånare kräver besked om kraftfulla, trovärdiga åtgärder även om det innebär obehagliga saker som att vissa personer måste byta arbetsuppgifter eller lämna sitt skrivbord.

Nu invänder någon att Cecilia Vilhelmsson bara suttit på sin post sedan årsskiftet och att hon haft otur. Men det är så politiken fungerar, det går inte att peka på företrädarnas misstag. Dessutom har Cecilia varit vice ordförande i kommunstyrelsens i två år under Carina Jönssons tid, ordförande i det viktiga personalutskottet, ordförande i kommunens mest lönsamma dotterbolag, MSE, ordförande i den socialdemokratiska arbetarekommunen, så någon rookie är hon inte.

Skulle skandalen gått att undvika med en annan politisk ledning, d v s Alliansen? Nej, jag tror inte det. Monika Gideskog (M) var ks-ordförande 2006-2010 och tekniska kontoret fungerade inte bättre då. Därför kommer inte skandalen att få några politiska konsekvenser vid nästa års val.

Så vad väntar du på Cecilia? Bollen ligger hos dig. Tiden är knapp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och