Fortsätt till huvudinnehåll

Greppa taktpinnen, Cecilia!



Skandalen med förskolan Mögelgården har briserat och kan inte göras ogjord. Revisor Hans-Lennart Stenqvist på PWC har kartlagt händelseförloppet och fördelat skuldbördan i en innehållsrik, 36-sidig rapport som går att läsa på Mjölby kommuns hemsida. Det räcker med att läsa sammanfattningen: oklar ansvarsfördelning, otydliga yrkesroller, rymliga skrivbordslådor och en utbildningsnämnd som inte förstått att ta arbetsgivaransvaret. En förvaltningschef (Gylling) som stångat huvudet blodigt mot teknikerna på fastighetskontoret.

Nu är det dags att ta nästa steg. Någon auktoritet måste stiga fram för att återställa självförtroendet i en blesserad organisation och att återställa förtroendet för Mjölby kommun. Den som har denna uppgift är kommunstyrelsens ordförande Cecilia Vilhelmsson (S). Jag hoppas hon har modet, kraften och förmågan att åstadkomma detta annars ligger minnet av Mögelgården kvar i Mjölby i många år särskilt hos de drabbade barnen, deras anhöriga och personalen. Jämför med Motalaskandalen från 1995.

Cecilia kan greppa taktpinnen genom att hålla ett tal, skriva en debattartikel i Corren eller på kommunens hemsida, men huvudsaken är att hon kliver fram och pekar med hela handen och visar ett trovärdigt politiskt ledarskap. Några förbehållslösa ursäkter räcker inte. Vi kommuninvånare kräver besked om kraftfulla, trovärdiga åtgärder även om det innebär obehagliga saker som att vissa personer måste byta arbetsuppgifter eller lämna sitt skrivbord.

Nu invänder någon att Cecilia Vilhelmsson bara suttit på sin post sedan årsskiftet och att hon haft otur. Men det är så politiken fungerar, det går inte att peka på företrädarnas misstag. Dessutom har Cecilia varit vice ordförande i kommunstyrelsens i två år under Carina Jönssons tid, ordförande i det viktiga personalutskottet, ordförande i kommunens mest lönsamma dotterbolag, MSE, ordförande i den socialdemokratiska arbetarekommunen, så någon rookie är hon inte.

Skulle skandalen gått att undvika med en annan politisk ledning, d v s Alliansen? Nej, jag tror inte det. Monika Gideskog (M) var ks-ordförande 2006-2010 och tekniska kontoret fungerade inte bättre då. Därför kommer inte skandalen att få några politiska konsekvenser vid nästa års val.

Så vad väntar du på Cecilia? Bollen ligger hos dig. Tiden är knapp.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna