Fortsätt till huvudinnehåll

När storfinansen lägger sig i



Vi skriver den 2 april och närmare en halv miljon svenskar studerar väderprognoserna mer ingående än vanligt. Ingen förändring i sikte, blir det överhuvudtaget någon golfsäsong i år? Missmodet och irritationen sprider sig över den förbenade kylan.

Klubbarnas förtroendevalda och ekonomiansvariga har fått ett nytt bekymmer. Ett envist rykte (det är mer än ett rykte för jag har det från en tillförlitlig källa) säger att Stadium på allvar ska ge sig in i golfbranschen förutom ägarskapet av Ekerum på Öland.

Stadium ska genom ett samarbetsavtal med Norrköpings GK erbjuda medlemskap för 450 kr om året. Det talas om upp till 10 000 medlemmar och om det stämmer blir NGK landets största brevlådeklubb, vilket inte uppskattas av östgötakollegerna. Stadium breddar sitt kundunderlag och kan bearbeta sitt kundregister med direktreklam. Jämför med hur livsmedelskedjorna jobbar för att knyta kunderna närmare sig.

Varför är det så illa? Jo, varje klubb har ett antal medlemmar på marginalen, sådana som enbart spelar ett fåtal ronder men ändå betalar medlemsavgiften. Det handlar kanske om 10-15 procent av medlemmarna. Om dessa nappar på Stadiums erbjudande och går ur sin klubb kan det få negativa konsekvenser.

Fast behöver det enbart vara negativt? Ja, det är inte självklart. Om Stadium med sina resurser och marknadsföringskunnande kan knyta nya proselyter till golfen gagnar det hela sporten. Vad sägs om ett prisvärt nybörjarpaket? Förhoppningen är då att de nya fastnar och söker sig till en klubb på hemorten även om det kostar några spänn mer.

För mig är valet givet. Jag uppskattar den sociala gemenskapen på klubben i första hand och räknat per timme blir min kostnad inte så hög. Jag tror inte att någon vuxen avstår från att spela golf av ekonomiska skäl utan problemet heter jäkt och tidsbrist. Altanbyggen och köksrenovering är numera de största grenarna i Villa-Sverige.

Golfen i Sverige är en mix av kommersiella och ideella intressen som ibland är motstridiga. Ideella klubbar som ägs och drivs av medlemmarna (Mjölby, Motala) blir allt färre medan bolagsdrivna anläggningar typ Omberg blir allt vanligare. Oavsett ägare och organisationsform måste klubbledningarna ha pengar till amortering och drift och de största intäkterna kommer från medlemsavgifterna. 
Greenfee och inkomster från företagsgolf är bara grädde på moset och det existerar inga gratisluncher. När sen storfinansen lägger sig i vet ingen vilken riktning utvecklingen tar.

Jag vet att jag i alla fall styr söderut mot Miskarp när polarkölden viker.
ANDERS JACOBSSON

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna