Fortsätt till huvudinnehåll

Som en mås på ömma fötter







Med stigande ålder följer stelare kropp och kortare slag. Speciellt märkbart med driver och långa järn i handen. Men det finns andra metoder för att förhindra raset på handicapstegen. Vässa närspelet!

Igår körde jag ett pass på Flemminge i Boxholm. Rullade ut 5-10 bollar utanför övningsgreenen och testade olika klubbor mot en av pinnarna. Höga lobbar med sandwedge eller gap wedge, lägre bollbana med PW eller järnnian. När det gäller längre chippar från greenkanten passar järnnian mig bäst. Jag får den där decimeterhöga bollbanan innan bollen tar mark och rullar. Efter ett antal bollar är det dags att fram puttern och fullborda jobbet. Övning ger färdighet och tillräcklig säkerhet för att inte tveka ute på banan. Chip och enputt ger i regel en anständig siffra längst ner på scorekortet. En timme går fort med denna övning.

För några år sedan köpte jag en Titleist gap wedge (52 grader) för att fylla ut tomrummet mellan PW och SW. Ett av mina bästa köp någonsin. Det är en sensuell känsla när det smidda klubbhuvudet skär genom gräset med måttlig fart och lyfter in bollen i en båge mot målet. Vacker är den också och min favorit vid sidan av puttern. När träffen är som bäst landar bollen som en mås på ömma fötter.

Hur är det då ställt med övningsmöjligheter för närspel i mina trakter? Mjölbys puttinggreen är OK men chippinggreen är för trång för att kunna härbärgera ett varierat antal slag. Av allianskollegerna har Motala ett hyfsat träningsområde och Tranås anlade förra året en väl tilltagen chippinggreen bakom klubbhuset i anslutning till korthålsbanan. Men favoriten är Vreta Kloster som har en riktigt stor green vid korthålsbanan. Där kan man slå inspel från 40-50 meter utan att störa andra spelare. Vadstena har en väl ondulerad övningsgreen som är något av en gammal favorit.

Detta är kanske inget att rekommendera för den som knappt har tid att spela 18 hål i veckan men mig passar det utmärkt. Och så har jag kul också, mycket roligare än att rycka i spakar på ett gym. Står man på puttinggreen finns det alltid någon likasinnad att dela sina erfarenheter med. På köpet brukar vi lösa arbetslöshetsproblemet (bygg ännu fler golfbanor), konflikterna i Mellanöstern eller den svenska reporäntans storlek. Frisk luft brukar ha den effekten på hjärnan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och