Fortsätt till huvudinnehåll

Bygg nytt, bygg till, bygg om!Nytt och krytt från Mjölbys horisont.

Ibland är det ganska underhållande att läsa Correns Mjölbysidor. Det var ingen hejd på vilka bekymmer öppna nämndsammanträden skulle ställa till med när Carina Johanssons motion behandlades i kommunfullmäktige. Kent Kärrlander (s), ordförande i byggnads- och räddningsnämnden drog till med att sekretess råder på nästan samtliga ärenden i hans nämnd. Vilka stats- eller försvarshemligheter ruvar den nämnden på eller tillhör Kärrlander den minoritet kommunalpolitiker som tror att sekretess är huvudregeln och offentlighet undantagen i kommunal förvaltning? 90 procent av nämndens ärenden är planärenden och bygglovsansökningar; folk som vill bygga nytt, bygga till eller bygga om. Ibland kommer det anonyma tips om någon som byggt en tio kvadratmeter för stor altan eller staplat ved på kommunal mark. Sekretess? Behöver jag lägga till att Carina Johansson (fp) motion avslogs? Alliansen sprack.

Nu tror jag i och för sig att Carinas motion slår in öppna dörrar. Intresset för nämndsammanträden är litet.. Kommunfullmäktiges möten är offentliga och lockar färre åhörare än kyrkans gudstjänster.

Ytterligare en butikslokal kommer att stå tom på Kungsvägen. Lilla Harmoniboden slår igen på grund av innehavarens mammaledighet. Hon medger att butiken inte gått jättebra men så har hon också annonserat minimalt. En jämförelse med Åtvidaberg utfaller till Mjölbys nackdel.
”Här kan det fortfarande komma in folk och fråga om jag nyss har öppnat,” säger Caroline Gårdh till Corren.

Ja, det är inte första gången Mjölbyborna får höra hur dåliga kunder de är men en affärsman kan aldrig skylla sitt misslyckande på kunderna. Med tanke på alla livsmedelsbutiker, restauranger och pizzerior så måste Mjölbyborna vara hungriga i alla fall.

Mera handel. Bröderna Simseks närbutik på Bondegatan fick rätt mycket publicitet vid starten men är redan till salu. Finns utannonserad på Blocket och omsättningen uppges vara 20 000 kr per dag. Detta ställer kanske Konsums beslut att lägga ner butiken i samma lokaler i ett annat ljus.

Ägaren till kv Väljaren (gamla ICA) annonserar ut 220 kvm kontor vid Kanikeplan. Är det Handelsbanken som drar vidare efter 30 år i stan?

Blåklintsbuss delägare, Hasse Haag, har bildat ett nytt bolag, Mjölby Trafik AB, tillsammans med Mjölby Taxi. Bolaget tar hand om skolskjutsarna i Västra Harg och Väderstad till hösten och Haag är styrelseordförande. Blåklintsbuss har dragit sig ur den kartell som kör linjetrafiken i stora delar av västra Östergötland åt Länstrafiken och där Lingmerths Buss är en av delägarna. Be mig inte redogöra för hur ägarbilden ser ut för bussföretagen i den här delen av länet. Lika svårt som att backa in en buss i ett personbilsgarage.

Nu tar vi helg. Nya äventyr väntar i nästa vecka.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.