Fortsätt till huvudinnehåll

"En kommunpolitikers handlingsutrymme är begränsat"


blev den av till slut av då, valdebatten kring lokala frågor i Mjölby. Ca 70 personer hade bänkat sig i stadshusets cafeteria för att lyssna på de åtta fullmäktigepartierna igår kväll.

Det som slog mig efteråt var hur eniga de två blocken egentligen är. Inget sa emot debattledaren Lars-Åke Pettersson när han påstod att det ekonomiska handlingsutrymmet för en kommunpolitiker är begränsat. Skolan, barn- och äldreomsorgen, som tar de största delarna av den kommunala budgeten och sysselsätter flest anställda är till stor del finansierade av statsbidrag och kringgärdade av lagar och förordningar.

Vi fick i alla fall klart för oss att de röd-gröna vill bygga idrottshall i Skänninge redan nästa år och öppna ett nattöppet daghem. Javisst, men bara om ekonomin tillåter det, svarade Alliansen. Sedan uppstod en stunds diskussion hur man ska tolka betygsstatistiken i gymnasiet och om det var en bra eller dålig affär för kommunen att låta Medley driva simhallen fram till 2013. Vi fick också vet att ingetav blocken planerar skattehöjning nästa år.

Socialdemokraternas kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande, Carina Jönsson, är med sitt flytande språk en duktigare debattör än motståndarna i Alliansen men vill gärna tala rikspolitik och det har vi ju nog av i de stora massmedierna.

En åhörare undrade om det inte var de etablerade partiernas ansvar att diskutera med Sverigedemokraterna men eftersom partiet inte kandiderar till kommunfullmäktige kändes den frågan överflödig.

Arrangörerna hade placerat Alliansen och de rödgröna vid varsitt bord och mitt emellan vid ett eget litet bord satt två SPI-representanter i sina kycklinggula tröjor. Med alliansen eller utanför? Ja, det är frågan. Gårdagens debatt rätade inte ut något frågetecken.

Bland åskådarna kände jag igen åtskilliga ansikten. Många av dem är eller har varit aktiva i något av partierna och lär knappast ha bytt åsikt efter denna kväll.

Kommentarer

 1. Carina Jönsson har svarat på inlägget:

  Anders
  man får tacka för de vackra orden, själv tycker jag att det var ett
  rätt så misslyckat arrangemang.
  Vi fick inte tid att debattera det som vi skulle gjort, kommunpolitiken
  och vad vi olika partier vill göra med Mjölby kommun. jag tror att det
  hade varit mer av intresse för åhörarna, men det var nog som du antyder
  mest partifolk från de båda blocken.
  Ribban lades ju ganska omgående för rikspolitiken och sedan kom vi inte
  in i debatten.
  Carina

  SvaraRadera
 2. Monika Gideskog har gjort ett inlägg:

  Tycker inte att det kokar särskilt mycket i din gryta...
  VI skulle hålla oss till kommunpolitik inte riks och jag håller med
  dig, fru Jönsson säger många ord på kort tid. Jag är inte sådan som person och kommer inte att bli det heller, jag tänker innan jag talar.

  Jag tror att din gryta delar sig i botten, vi vill stimulera till förnyelse, se över det gamla. Hänga med i förändringen som sker utanför oss, ligga i framkant. Oppositionen, bevara och förvalta det gamla.
  Vi vill fortsätta att stimulera verksamheterna, konkurrensutsätta.
  Konkurrens triggar till att bli bättre. Vi skiljer oss åt mycket där.

  Det ska bli så spännande på söndag , jag tycker att det är ett
  ödesval.
  Arbetsvägen eller Bidragsvägen. Min väg har jag valt!!

  // En "tråkig debattör" Monika

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.