Fortsätt till huvudinnehåll

Jörgen Oskarsson tillbaka som fullmäktigeordförande


Jörgen Oskarsson återkommer i Mjölbypolitiken. Som ordförande i kommunfullmäktige. Det är ett resultat av kommunvalet som med viss möda gick de rödgrönas väg.

Hur kan jag vara så säker på det? Jo, om man känner till socialdemokraternas tradition att komponera valsedeln framgår hans position klart. Förstaplatsen är vikt för den som är kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande, Carina Jönsson. Andraplatsen på listan går till arbetarekommunens ordförande Cecilia Wilhelmsson och tredjeplatsen är avsedd för den som är tänkt att bli kommunfullmäktiges ordförande. Och där återfinner vi Jörgen Oskarssons namn.

Jag välkomnar att Jörgen åter är med i den innersta kärnan av kommunledningen. Han är den mest kompetenta kommunpolitiker som jag träffat på i fem östgötakommuner. Han har förmågan att se de stora linjerna samtidigt som han har detaljkunskaper i enskilda frågor. Alltid påläst och en skicklig debattör.

Under hans tid som kommunstyrelsens ordförande 1994-2006 genomgick Mjölby en positiv utveckling. Han förmådde tillsammans med framlidne kommunchefen Henry Jansson att vända en nedåtgående trend och det långsiktiga arbetet gav utdelning under de första åren av 2000-talet. Mjölby bemöttes med respekt i länet och Mjölbyborna sträckte på nacken och såg på sig själva och sin hemort med nya ögon.
Oskarsson har under denna mandatperiod varit vice ordförande i Bostadsbolaget. Om han också övertar ordförandeklubben där vet jag inte.

Kommentarer

  1. Jag är benägen att hålla med vad gällande Oscarsons kompetens och förmåga. Det är kanske därför synd att han ev. kommer att hamna som KFs ordförande. En position som till stor del är av representativ art mer än daglig operativ dito. Oscarsson gjorde så vitt jag kunnat bedöma också ett alldeles utomordentligt jobb i ett tidigt skede av ostläken-lobberiet.

    SvaraRadera
  2. Jag har umgåtts med liknande tankar, men tror ändå att Jörgens kompetens och erfarenhet kommer att tas tillvara inom partiet. Jag vet att kontakterna mellan honom och Carina Jönsson varit täta under de gångna fyra åren.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.