Fortsätt till huvudinnehåll

Nye kommunchefen saknar inte arbetsuppgifter


På måndag den 4 oktober är nye kommunchefen Peter Karlsson på plats. Mjölby kommuns informationstidning Mjölby.se ägnar en helsida åt att presentera Peter Karlsson i senaste numret.

Vi får bland annat veta att kommunens högste tjänsteman var en hejare på att åstadkomma bra placeringar för gamla arbetsgivaren Sunne kommun i ”Svenskt näringslivs ranking avseende företagsklimat.” Han är en kompetent, trovärdig och bra strateg som gillar bostäder med strandnära lägen.

Mycket att leva upp till alltså. Och arbetsuppgifter för en beslutsam och erfaren karl lär inte saknas. Avslöjandet i dagens Corren om hur förvaltningschefen Ingela Appelsved gav sin son jobb som projektledare i ett arbetsmarknadsprojekt ser inte bra ut. Hon avslöjades med en lögn direkt när hon ombads kommentera sin inblandning.

I morgon kommer mer om jävssituationen. Om jag känner mina f d arbetskamrater rätt finns nog mer att presentera i den här härvan.

Märkliga saker händer i Mjölby stadshus. Det var bara något år sedan som chefen för service- och entreprenadstyrelsen fick packa sin väska och gå. Han tillbringade de flesta arbetsdagarna med att köra flera hundra mil bakom ratten i sin lyxiga Audi. Det var först efter ihärdiga och långvariga påtryckningar från anställda i SEP som politikerna i styrelsen förstod att agera och förvaltningschefen rullade hemåt Linköping i sin Audi för sista gången.

Det ska bli intressant att se om det sker några personförändringar på utbildningsförvaltningen framöver.

Ny kommunchef, ny politisk ledning. Det är mycket nu.

Annars ägnas dagen åt en av årets största idrottshändelser, Ryder Cup. Tyvärr har jag inte tillgång till Viasats golfkanal men TV 10 visar de avslutande singelmatcherna på söndag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.