Fortsätt till huvudinnehåll

Min tes höll men jag missade SD


Ett valresultat ger svaren på alla frågor, funderingar och spekulationer som hör en valrörelse till. I en blogg förra veckan hävdade jag tesen att Socialdemokraterna är starkare lokalt i Mjölby än i riksdagen och att Moderaterna är svagare lokalt än i riksdagen och att det bäddar för ett maktskifte.

Jag fick rätt. Moderaternas lokala resultat är 23,7 procent (ökning med 4,9 procentenheter) mot 30 procent i riksdagen. Socialdemokraterna fick bara 30,9 procent i riksdagen men 39,6 procent i valet till kommunfullmäktige. Moderaterna tar två nya mandat medan Socialdemokraterna tappar ett. Trots detta kan det bli maktskifte i Mjölby. Om man ska tro Radio Östergötland på måndagsmorgonen är det redan klart, men jag avvaktar.

Däremot gjorde jag en gruvlig miss när jag i rapporten från valdebatten sedan hävdade att Sverigedemokraterna inte kandiderade till Mjölby kommunfullmäktige. Det var tre skäl till att jag drog denna förhastade slutsats: SD deltog inte i debatten, jag har inte sett något valmaterial och tidningarna har inte skrivit om dessa personer. Det var först när jag kom till min vallokal igår som jag upptäckte partiets valsedel med tre namn varav Björn Stridbeck och Inga-Britt Simonsson nu tar plats i kommunfullmäktige. 603 Mjölbybor har röstat på SD utan att partiet bedrivit någon valkampanj. Något att fundera över.

Nu är det upp till de etablerade partierna och media att förhålla sig till SD och dess lokala representanter. Dessutom är det inte klart vilket block SPI stöder. Lilian Alexandersson som är förstanamnet på listan har sagt i Corren att den frågan svarar hon på efter valet. Flera osäkra faktorer alltså. Intressanta höstveckor väntar.

I förra veckan dristade jag mig till att tro att drevet mot kommunalrådet Magnus Oscarsson i Ödeshög skulle leda till fler sympatiröster. Och jag tror jag fick rätt på den punkten också. Kristdemokraterna ökade med osannolika 8,4 procentenheter till 30,7 procent (+ 3 mandat ). I Ödeshög har partiet dubbelt så stor andel av valmanskåren som i KD-fästet Jönköping (15,8 procent) några mil söderut.

Det är närmast ett understatement att konstatera att Oscarsson är populärare bland väljarna än sina politikerkolleger. Men vilka ska han regera ihop med?

Kommentarer

 1. Hej Anders!
  Nästan rätt igen Simonsson meddelade för några veckor sedan att hon lämnar Mjölby, och flyttar till Norrköping så de har bara två namn kvar.
  Och vem som regerar ja det får kanske onsdagens räkning utvisa,

  SvaraRadera
 2. Jag erkänner att jag varit dåligt påläst om SD. Har inte riktigt tagit dem på allvar. Tror du verkligen att onsdagsräkningen förändrar resultatet?

  SvaraRadera
 3. Det vet man aldrig, men det var på onsdagen för fyra år sedan som vi förlorade valet, så inget e klart före det.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.