Fortsätt till huvudinnehåll

Gillar Eva Isaksson-Ribers doften av etanol?

De Nya Moderaterna är verkligen nya. Åtminstone i västra länsdelen. Partiet har ändrat attityd mot idrotten.


Kommunstyrelsens ordförande Eva Isaksson-Ribers (M) förvånar mig när hon i en intervju med Corren säger att ”vi har gott om likvida medel och att det vore förskräckligt om ett elitlag skulle försvinna på grund av en tillfällig likviditetssvacka.” Hon är alltså beredd att dela med sig av kommunens (skattebetalarnas) goda likviditet till en förening i nöd. Jag har bevakat kommunalpolitik i fem östgötakommuner i 30 år och aldrig hört en ledande företrädare för något parti tillstå att ”vi har gott om pengar”.

Är kommunstyrelsens ordförande möjligen inspirerad av Karl Marx: ”Av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”.

Den kommun jag ägnat mig mest åt är Mjölby. Där har Moderaterna knappast visat någon generös attityd mot idrotten. Två stora projekt har delat opinionen i två läger, bygget av ishallen 1986 och bygget av simhallen knappt 20 år senare. I båda fallen gjorde Moderaterna ihärdigt motstånd. Mjölby Hockeys begäran om ombyggda omklädningsrum och Mjölby AI:s om en konstgräsplan har hittills fått kalla handen av alliansen. I samtliga fall har partiet hänvisat till ekonomin.

Vad som är den egentliga orsaken till omvändelsen går bara att spekulera i. Antingen beror det på att valet ligger någon vecka bort eller att Eva Isaksson-Ribers helt enkelt gillar doften av etanol.


Det finns ytterligare en passus i artikeln som är värd att kommentera. Piraterna speedways AB vd Johan Thuresson pressas på om det är för höga förarlöner som är orsaken till de två miljonerna i skulder, men han svarar att det är stora investeringar i banan som orsakat problemen. Den förklaringen misstror jag. Det normala är väl att se till att finansieringen är klar innan investeringar genomförs.

Kommentarer

 1. Monika Gideskog svarar så här:

  "Jag tycker att idrotten ligger bra i framkant i Mjölby. Om man jämför
  har den nämnden fått mycket tilldelning, per person.

  Nu i år , en ny till ridhall. Det finns en ny fin och som du vet rasade
  den gamla. Nu blir det en ny som går att utnyttja ännu mer.

  Konstgräsmatta i Skänninge, MAI nya lokaler, Ishockyn har fått en del
  och nu diskuteras vad vi kan göra för Mjölby Södra.

  Tycker allt att vi försöker att stödja idrotten i Mjölby." // MG

  SvaraRadera
 2. Faktum kvarstår. Moderaterna i Mjölby var envisa motståndare till såväl ishall som simhall. Monika nämner konstgräset i Skänninge men det är knappast moderaternas förtjänst. Den planen har dåvarande Banverket bekostat efter en uppgörelse mellan kommunen och Banverket under förra mandatperioden då socialdemokraterna regerade i kommunen.Fortfarande väntar hockeyn på nya omklädningsrum i ishallen. Men jag ska inte svartmåla. Idrottsrörelsen är goda "påtryckare" och behoven svåra att tillfredsställa i jämförelse med andra minst lika viktiga samhällssektorer.

  Anders Jacobsson

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.