Fortsätt till huvudinnehåll

I Ödeshög fortsätter alltid diskussionerna

"Nu är vindkraftsfrågan i Ödeshög löst”, avrundade studioreportern i Östnytt inslaget i morse om fullmäktiges beslut om vindkraftsprogrammet. Det avslöjade en stor okunnighet om de politiska och sociala förhållandena i kommunen. I Ödeshög fortsätter alltid diskussionerna.

Den borgerliga alliansen har hittat en kompromiss med innebörden att det vid nya etableringar ska det vara minst 1 000 meter mellan bostadshus och vindkraftverk. Om det finns en dokumenterad överenskommelse mellan parterna kan avståndet vara mindre.

Märk väl att detta är bara riktlinjer. Denna något luddiga formulering bäddar för egna tolkningar och nya diskussioner i varje enskilt bygglovsärende. Kommunalrådet Magnus Oscarsson(KD) fick också kritik för att ha kompromissat bort sig och återtagit kristdemokraternas tidigare ståndpunkter.

Vad kompromissen är värd i praktiken visar sig den dag ett nytt ärende i Holaveden prövas.
Det ska bli intressant att läsa kommentarerna på Rättvis Vinds hemsida de närmaste dagarna.

Det som talar för att situationen kanske lugnar ner sig är att ett delvis nytt fullmäktige träder till utan de ”gamla” politikernas låsningar. Jag är också nyfiken på vem som tar över Håkan Johanssons otacksamma roll som ordförande i bygg- och miljönämnden. Han har som bekant tackat för sig efter flera turbulenta år.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.