Fortsätt till huvudinnehåll

"... och här har IFK lagt beslag på en halv vårdcentral"


Jag läser i Expressen att det forna storlaget IFK Malmö spelar i div 4 nästa säsong. Det har verkligen gått utför för ”Kanariefåglarna”.

När jag läser notisen kommer jag att tänka på en vårlig golfutflykt till Landskrona och Barsebäck 1997 tillsammans med min son och fyra andra kompisar. Vi spelade Barsebäck på något annorlunda villkor tills mörkret föll. Greenerna var öppna men det var kallt och vi var tillsagda att pegga på fairway. Något mycket ovanligt på golfbanor.

Men den stora behållningen med den resan var att läsa Sydsvenskan på söndagsmorgonen. Sportchefen Åke Stolt, med ett förflutet på Corren och Östgöta-Bladet i Vadstena, kommenterade lördagens division I-premiär mellan IFK Malmö och Motala AIF på Malmö stadion. Spelet var rätt andefattigt på en dålig plan och kommentarerna snart överstökade. Det var först i slutet av krönikan som Åkes formuleringskonst kom till sin rätt.

”Märkte ni när IFK Malmös trupp presenterades i pausen? Fyra läkare på bänken. Här är det sjukvårdskris i Sverige och IFK har lagt beslag på en halv vårdcentral!”

Kommentaren fick igång mina skrattmuskler. Åke Stolt var och är en rapp sportjournalist som orkar lyfta blicken utanför fotbollsplaner och hockeyrinkar. Han är numera pensionär men skriver böcker och briljanta kåserier i Sydsvenskans lördagsnummer.

På hemvägen hade vi tänkt spela Örkelljungas kvalitetsbana men fallande temperatur och ett lätt snöfall gjorde att vi styrde kosan norrut istället. Väl hemma kunde vi konstatera att Mjölbys bana var i bättre skick än Skånebanorna. Gräset är inte alltid grönare på grannens sida.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.