Fortsätt till huvudinnehåll

Peter Karlsson passar bollen till Monika

Ingela Appelsved sitter kvar. Efter en månadslång utredning presenterade Mjölbys kommunchef sitt beslut på fredagen. Enligt ett pressmeddelande gjorde utbildningschefen fel när hon projektanställde sin son i ett arbetsmarknadsprojekt men politikerna i arbetsmarknads- och utbildningsnämnden har ändå fullt förtroende för henne. Nämndens ordförande Christina Knutsson © ger henne sitt stöd och citeras i pressmeddelandet.

Ingela Appelsved klarar sig alltså bättre än den kollega på Service- och entreprenadstyrelsen som för något år sedan fick rensa skrivbordet efter en kort tids anställning där det mesta av arbetstiden tillbringats bakom ratten på leasingbilen.

Efter årsskiftet är inte Christina Knutsson nämndens ordförande längre utan någon i det rödgröna blocket träder till. Men troligen är också den tillträdande majoriteten införstådd med detta beslut annars skulle en ohållbar situation uppstå. Politiker är i regel ganska pragmatiska människor.

Kommunchefen Peter Karlsson spelar över bollen till kommunstyrelsen med följande uttalande.

- Det här ärendet har inte varit enkelt. Det är otvivelaktigt så att Ingela Appelsved gör ett bra arbete. Men, det går inte att komma ifrån att jäv föreligger och att det i ett tidigt skede borde anmälts av henne. Frågan om en eventuell disciplinär åtgärd ligger hos kommunstyrelsen.

Det kan bli av de svåraste besluten Monika Gideskog(M) tvingas fatta under sin fyraåriga period som kommunstyrelsens ordförande.

För Ingela Appelsved är inte situationen helt okomplicerad heller. Det är inte bara att komma till kontoret på måndag morgon, säga ”hej, hej, nu kör vi på som vanligt.” En månadslång avstängning undergräver auktoriteten hos en förvaltningschef.

Frågan är också vad som händer med projektet i sig och de 945 000 kronor som länsstyrelsen stoppat utbetalningen av.

Kan inte låta bli att kommentera de uppgifter som Corren publicerar idag om båtrenoveringen i Skänninge. Uppgifterna är i sig inte nya utan har cirkulerat i Mjölby ett par veckor.
Christer Hederberg, ordförande i Leader Folkungaland, ömsom vädjar, ömsom hotar Correns reporter att inte publicera uppgifterna om att det är hans båtar som renoverats. ”Om ni skriver om detta avgår jag som ordförande. ”

Trodde verkligen Hederberg att Corren skulle avstå från att publicera på grund av sådant hot? Om Hederberg lämnar sin post – so what? En byråkrat ersätts av en annan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.