Fortsätt till huvudinnehåll

Elitspelare invaderar Omberg
På måndag 9 september invaderar 78 elitspelare Ombergs GK. Ombergs Golf Open ingår i minitouren och har en sammanlagd prissumma på 110 000 kr.
Vi vill marknadsföra oss mot de bättre spelarna också, förklarade vd Ulf Tegnebo vid vårt besök i söndags. Intresset är stort. Samtliga anmälda har plushandicap.

Banan är förstås i utmärkt skick. Vårvintern med flera veckors ”frystorka” ställde till med problem för flera banor i regionen men Omberg fick ändå en bra säsongsstart. Lösningen var att låna Räddningstjänstens tankbil som vattnade banan varje dag under tre veckors tid.

För drygt tio år sedan följde jag banans tillblivelse och start i min dåvarande yrkesroll. Bröderna Ulf och Magnus Tegnebo förvandlade det gamla skjutfältet till en modern golfbana med hjälp av Pierre Fulke och Göran Lorichs. Med åren har den mognat och vissa förbättringar har gjorts. Tee på hål nr 3, banans svåraste, har en upphöjd palissad i sten, bäcken på hålets vänstra sida har breddats och fjortonde hålet har förlängts till över 500 meter. Nians korthål är lika klurigt som vanligt och många spelare sneglar förskräckt mot dammen till vänster. Vyn över fjortonde green med Vättern i bakgrunden är banans mest fotograferade. Sådana där bilder som golfpornograferna suckar över under långa, mörka vinterkvällar.

Herrarna på bilden spelar inte på måndag.
  
Klubben har successivt anpassat anläggningen för gästspelare och turister. En ny stor matsal med god utsikt över ettan och tian har byggts liksom två hotell. De gamla stugorna från den militära tiden har renoverats och moderniserats. På lönelistan finns ett 60-tal personer med varierande arbetsuppgifter. Långt ifrån alla jobbar med banan. Bröderna Tegnebo har steg för steg utvecklat en turistanläggning utan motstycke i Ödeshögs kommun.

Banan har fått massmedial uppmärksamhet också i fackpressen. Svensk Golfs senaste nummer har vyn över fjortonde på omslaget. Tidningen har gjort en rundresa till banorna runt Vättern. ”Banan är inte spektakulär men lågmälda Ombergs genomtänkta design ger en rolig upplevelse”, lyder tidningens omdöme.

Undertecknad är nyfiken på hur eliten tar sig an det 561 meter (vit tee) långa fjortonde. Ett monster i kylig motvind, säger jag med söndagens runda i färskt minne. Orkar någon upp på två? Kanske Mjölbysonen Gustav Adell känner sig manad? Svaret ges på måndag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.