Fortsätt till huvudinnehåll

Perspektiv på PiraternaFoto: MIA KARLSVÄRDStort grattis till Piraterna! Två guld och ett silver på tre år är mycket starkt. Ingen tvekan om det. Man kan ha kritiska synpunkter på sporten; risken för allvarliga skador, systemet som tillåter att förare tillhör lag i Sverige, Polen och England och de alltid närvarande riskerna för ekonomisk kollaps.

Jag tillhör inte dem som kritiserar lagen för att endast innehålla utländska legosoldater som kör där ersättningen är störst, för så ser det ut i all elitidrott idag.

Speedway är spännande och roligt och gör sig utmärkt i TV. Det räcker gott för mig. Underhållningsvärdet är stort. Speedway är gladiatorspel och rock´n roll

När Stefan Andersson intervjuades efter trettonde heatet i onsdags kväll tackade han förarna, styrelsen och banpersonalen. Han kunde gott lagt till Motala kommuns skattebetalare också för det är väl Motala kommuns generösa lån för några år sedan som lade grunden till detta effektiva lagbygge?

Motala har under senaste åren haft IFK-bandyn, duktiga simmare som Anders och Pelle Holmertz, triathleter i svensk elitklass liksom cyklister och jolleseglare. Men pricken över i saknas. Vart har fotbollen och MAIF tagit vägen i denna idrottens näringskedja? Har de svartvita förlorat sin förut så självklara status som Nr 1? Visst gläds man över att MAIF är på väg att vinna div II men vad det motsvarar det i det gamla seriesystemet? Div III eller div IV? Vi är snart 60 år från storhetstiden på 50-talet.

Hur kommer det sig att Piraternas matcher lockar 4 000 – 6 000 åskådare medan MAIF får nöja sig med tiondelen? Det goda exemplet Piraterna visar att sponsorkraften finns i kommunen. Där publiken samlas i stor mängd finns också massmedierna vilka lockar till sig sponsorpengar. Den dynamiken ska inte underskattas i professionell idrott.

Vågar man drömma om 6 000 åskådare på en ombyggd Idrottspark eller förblir det en utopi? Vem eller vilka orkar spänna bågen för att återge MAIF dess rätta plats i solen?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.