Fortsätt till huvudinnehåll

"Vi har inte råd"Den blivande idrottshallen i Skänninge får solceller på taket. Det har den styrande rödgröna majoriteten bestämt. Frågan hamnade på kommunstyrelsens bord i förra veckan och satte den borgerliga alliansen i en knepig sits. Alliansen har tidigare föreslagit solceller på taket av stadshuset och det tyckte majoriteten var så bra att den ville förse idrottshallen med samma arrangemang. Men då alliansen hela tiden varit emot idrottshallen måste man i konsekvensens namn säga nej till solceller också.

Alliansens inställning är inget nytt under solen. Jag har haft koll på Mjölbys kommunalpolitik de senaste 30 åren och de borgerliga har varit emot alla större idrottsinvesteringar. Ishallen 1986, simhallen för drygt tio år sedan och nu hallen i Skänninge. Motståndstemat har varit: vi har inte råd, men på något sätt har projekten inlemmats i den kommunala ekonomin år efter år. Den borgerliga fronten har inte varit enig vid alla tillfällen. Socialdemokraterna fick med sig kristdemokraterna i simhallsfrågan.

Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Vilhelmsson(s) nämner detta i dagens tidning och även att det var motstånd mot Mjölby resecentrum. Det är en sanning med modifikation. Det fanns helat tiden en politisk majoritet för resecentrum men centerpartiet (läs Marianne Karlsson) var hårdnackad motståndare.

Mjölby utan ishall och simhall. Hur tråkig hade stan varit då?

Anders Jacobsson

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.